Οικολογία -Πράσινη Λύση: Μη βιώσιμο για τους κατοίκους και το περιβάλλον το φωτοβολταϊκό πάρκο γίγας 4.500 στρεμμάτων στην περιοχή Ξηροχωρίου – Νέας Μεσήμβριας
Μεγάλη αναστάτωση στην τοπική κοινωνία του Ξηροχωρίου και της Νέας Μεσήμβριας του Δήμου Χαλκηδόνας προκάλεσε η επικείμενη κατασκευή ενός γιγαντιαίου φωτοβολταϊκού πάρκου με 500 χιλιάδες ηλιακά πάνελ, από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα, καταλαμβάνοντας έκταση 4.500 στρεμμάτων, στη θέση Μπαλλαίικα.
Στο Πνευματικό Κέντρο Νέας Μεσήμβριας πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση κατοίκων και φορέων για το επίμαχο θέμα όπου παρουσιάστηκαν πολλές πτυχές του έργου και αναλύθηκαν οι μεγάλες επιπτώσεις του στον χαρακτήρα και το περιβάλλον της περιοχής. Η περιφερειακή παράταξη «Οικολογία – Πράσινη Λύση» εκπροσωπούμενη από τον Φίλιππο Γκανούλη, κλήθηκε να εμβαθύνει στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου, με σεβασμό, πάντα, στις βιώσιμες αρχές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Υπογραμμίστηκε πως το έργο αλλάζει ουσιαστικά τη συνολική φυσιογνωμία και χαρακτήρα της περιοχής, μιας και καταλαμβάνει έκταση μεγαλύτερη ακόμη και από τους πέριξ οικισμούς και την Λίμνη Πικρολίμνη. Συνεπώς, οδηγούμαστε σε μια «εκτεταμένη μονοκαλλιέργεια φωτοβολταϊκών». Το μέγεθος του έργου θα έχει σαφώς επίδραση στο φυσικό περιβάλλον και στην βιοποικιλότητα της περιοχής, μιας και υφίσταται τοπική πανίδα και ορνιθοπανίδα, υπάρχει φυσική βλάστηση με ρέματα και άγρια ζωή, ενώ επιπρόσθετα οι επιπτώσεις του έργου ενδέχεται να επεκταθούν λόγω της γειτνίασης με την λίμνη Πικρολίμνη, που είναι περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000 και φιλοξενεί προστατευόμενα είδη πτηνών, αλλά ακόμη και στην προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα Αξιού, Αλιάκμονα.
Ο Περιφερειακός σύμβουλος Φίλιππος Γκανούλης δήλωσε σχετικά: «Η συνολική έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού των ΑΠΕ στην χώρα μας οδηγεί στην αδειοδότηση τεραστίων διαστάσεων έργων, όπως και σε αυτήν την περίπτωση, με μεγάλες επιπτώσεις τόσο στο φυσικό όσο και στο ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής. Ακόμη, η απουσία διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία οδηγεί σε μία άδικη συνολική δυσφήμιση των έργων ΑΠΕ, μιας και οι πολίτες δεν γίνονται συμμέτοχοι σε μια ενεργειακή μετάβαση η οποία θα αφήνει οφέλη και στους ίδιους, αλλά νιώθουν δικαιολογημένα πως αυτή αφορά μόνο μεγάλα οργανωμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, χωρίς κανέναν σεβασμό στον τοπικό χαρακτήρα της περιοχής και το περιβάλλον της. Ζητούμε από την αποκεντρωμένη διοίκηση την άμεση ανάκληση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου μιας και είναι εμφανές πως δεν έχει εκτιμηθεί με ακρίβεια η συνολική περιβαλλοντική και κοινωνική επιβάρυνση μιας τέτοιας εγκατάστασης στην γύρω περιοχή».
Το γραφείο τύπου της παράταξης