Οικολογία – Πράσινη Λύση: Η λαθροϋλοτομία δεν μπορεί να αποτελέσει διέξοδο για την τρέχουσα ενεργειακή κρίση
Κλιμάκιο της περιφερειακής παράταξης «ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΛΥΣΗ» επισκέφθηκε χθες τη δασική περιοχή της Φούστανης στην περιφερειακή ενότητα Πέλλας της ΠΚΜ. Το κλιμάκιο, με επικεφαλής την περιφερειακή σύμβουλο της ΟΠΛ κα Ελισάβετ Αβραμίδου και συνοδευόμενο από υπαλλήλους του Δασαρχείου Αριδαίας, επισκέφθηκε μεταξύ άλλων την ορεινή δύσβατη δασική έκταση της Θηριόπετρας Πέλλας, όπου κατέγραψε την ευρεία και διάσπαρτη λαθροϋλοτομία που συντελείται στα δάση οξιάς και δρυός της περιοχής. Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει παράνομη κοπή εκατοντάδων δέντρων από προηγούμενες χρονιές αλλά και πολύ πρόσφατες κοπές, μάλιστα όσο αυξάνεται το υψόμετρο τόσο πιο ευρείες, είναι οι λαθροϋλοτομίες, παρά τη θεωρητική δυσκολία πρόσβασης μέσα από τους ημι-κατεστραμμένους δασικούς δρόμους.
Η λαθροϋλοτομία στην Β. Ελλάδα, αποτελεί διαχρονικό φαινόμενο, όμως με την τρέχουσα ενεργειακή απειλή και την μεγάλη οικονομική πίεση που δέχονται τα ελληνικά νοικοκυριά, είναι αναμενόμενη μια έξαρση του παραεμπορίου ξυλείας, ιδιαίτερα κοντά σε περιοχές με δασικά είδη κατάλληλα για την παραγωγή καύσιμης ξυλείας και μετά την πρόσφατη διακοπή των εξαγωγών ξυλείας από τη Βουλγαρία.
Τα Δασαρχεία και οι κατά τόπους υποβαθμισμένες Δασικές Υπηρεσίες αδυνατούν να ελέγξουν τις περιοχές ευθύνης τους, σε αντίθεση με τους οργανωμένους λαθρέμπορους ξυλείας που έχουν εκσυγχρονίσει τις παράνομες μεθόδους τους με ειδικά δασικά οχήματα και συστήματα παρακολουθήσεων. Αυτές οι Υπηρεσίες μας, που μαστίζονται από έλλειψη και γήρανση του προσωπικού τους, από ανεπάρκεια κονδυλίων συντήρησης και εφοδιασμού και κυρίως από έλλειψη οχημάτων και υποδομών ελέγχου πρέπει να στηριχτούν : με προσλήψεις νέου προσωπικού, με προμήθεια κατάλληλων οχημάτων 4X4, με drones, κάμερες ελέγχου, συστήματα επικοινωνίας, καύσιμα, με κάλυψη υπερωριών για εκτός ωραρίου εργασία υπαλλήλων στο πεδίο, με στήριξη και εκπαίδευση των δασεργατών υλοτόμων και ενημέρωση του ντόπιου πληθυσμού.
Τα δάση αποτελούν ευαίσθητα οικοσυστήματα και η ύπαρξη – ανάπτυξή τους αποτελούν τη βάση του ελληνικής βιοποικιλότητας, βασικό ανάχωμα στην επέλαση της κλιματικής κρίσης αλλά και σημαντική πηγή εισοδημάτων για τους πληθυσμούς που ζουν κοντά σ΄ αυτά. Στην Ελλάδα οι εκτεταμένες πυρκαγιές της καλοκαιρινής περιόδου θέτουν σε κίνδυνο τα δάση και απειλούν το εισόδημα στην περιφέρεια της Ελλάδας. Ήδη, η διάσπαση του δασικού τοπίου καθώς και πλήθος ανθρώπινων επεμβάσεων τα έχουν υποβαθμίσει ποιοτικά.
Η Πολιτεία, μέσω της Διοίκησης της ΠΚΜ, αλλά και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ΠΚΜ, πρέπει να αντιληφθεί άμεσα την αυξημένη απειλή των Δασών από τον ανθρώπινο παράγοντα κατά τη φετινή χειμερινή περίοδο. Την καλούμε να λάβει αφενός όλα τα απαραίτητα μέτρα ενίσχυσης των Δασικών Υπηρεσιών σε προσωπικό, υποδομές – πόρους και αφετέρου να φροντίσει, μέσω του ΥΠΕΝ στο οποίο ανήκουν πλέον και οι ως άνω Υπηρεσίες, για την ορθολογική – αειφορική ρύθμιση των ενεργειακών πόρων στην Ελλάδα και την οργανωμένη παροχή καυσόξυλων στις ορεινές δασικές περιοχές χωρίς την ανατροπή της οικολογικής ισορροπίας, έτσι ώστε να αποτραπεί μια ακόμη ανθρωπογενής φυσική καταστροφή στο δασικό πλούτο της Β. Ελλάδας.
Το γραφείο τύπου της παράταξης