Υπηρεσίες
ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΠΟΛΕΙΣ – ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ
Να κάνουμε βιώσιμες τις πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας.
Δημιουργία ελεύθερων χώρων πρασίνου στις πόλεις.
Στήριξη των ιδιωτικών πρωτοβουλιών που έχουν ως στόχο τη δημιουργία πράσινων εκτάσεων.
Γειτονιές όπου οι πολίτες συναντιούνται μεταξύ τους και συνεργάζονται.
Τολμηρά Προγράμματα που περιλαμβάνουν πράσινες διαδρομές μέσα στις πόλεις και μονοπάτια της φύσης στην ύπαιθρο ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωσή τους.
Να δημιουργήσουμε ασφαλείς διαδρομές για πεζούς και ποδηλάτες, περιορίζοντας κατά περίπτωση την κυκλοφορία των οχημάτων μόνο σ΄αυτάπουεξυπηρετούντοπικέςδιαδρομές.
Να στηρίξουμε τις πρωτοβουλίες που παράγουν κοινή ωφέλεια σε εκτάσεις κοινόχρηστες και δημόσιες ή σε αυτές που είναι δεσμευμένες απλά για γραφειοκρατικούς λόγους.
Βελτιώνουμε την ασφάλεια των πεζών στις κύριες οδικές αρτηρίες εισάγοντας φυσικά μέτρα και εμπόδια κίνησης των οχημάτων, πχ ποδηλατόδρομοι, προεκτάσεις πεζόδρομων, παρτέρια και δέντρα, πράσινες εγκαταστάσεις στις νησίδες, παγκάκια, υποδομές για ξεκούραση των μεγάλων και για παιγνίδι των μικρών.
Σύνδεση της πόλης με την ύπαιθρο.
Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΩΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Εμείς, οι Οικολόγοι , θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη ριζικού αναπροσανατολισμού της εκπαίδευσης και δημιουργίας εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού που θα στηρίξει το νέο παραγωγικό-καταναλωτικό μοντέλο. Το κοινωνικοοικονομικό αυτό μοντέλο βασίζεται στην αειφορία των επιχειρηματικών σχεδίων και των προτάσεων μεταρρύθμισης, ενώ βρίσκεται στον αντίποδα του καταστροφικού μοντέλου ανάπτυξης της χώρας μας.
Οι θέσεις μας συγκροτούν τέσσερις πυλώνες:
α) Ανοιχτό, αντιαυταρχικό και κοσμικό σχολείο που καλλιεργεί το σεβασμό στη διαφορά και τις οικουμενικές αξίες, ενώ ταυτόχρονα προβάλλει τις ιδιαιτερότητες κάθε τοπικής περιοχής και πολιτισμικής ομάδας.
β) Περιβαλλοντική και αειφόρος εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση / Εκπαίδευση για την Αειφορία που θα διεξάγεται εντός του ωρολογίου προγράμματος από εξειδικευμένο προσωπικό και θα βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με τις τοπικές κοινωνίες. Προτείνουμε το άνοιγμα των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην κοινωνία (Περιφέρειες, Δήμοι, Κοινωνία των Πολιτών) καθώς και τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
γ) Αναβάθμιση της Τεχνολογικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης με απαραίτητη την εισαγωγή σ αυτήν «πράσινων ειδικοτήτων» που θα συμβάλλουν σημαντικά :
– στην προετοιμασία εξειδικευμένου προσωπικού του πρωτογενή τομέα (αναδιάρθρωση παραγωγής, βιολογικά και ποιοτικά προϊόντα, τοπικότητα, διατροφική επάρκεια, συμπληρωματική οικονομία).
– στην ίδρυση μέσων αγροτικών σχολών.
– στον οικοτουρισμό και τον πολιτισμό (ποιοτικές και εναλλακτικές μορφές ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, άμεση συνεργεία και ανάδειξη φυσικού, ανθρωπογενούς και πολιτιστικού περιβάλλοντος)
– στις τεχνολογίες πάνω στο νέο ενεργειακό μοντέλο (απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, εξοικονόμηση, πράσινες τεχνολογίες) αρχής γενομένης από τα ίδια τα σχολικά κτήρια
δ) Σύνδεση της εκπαίδευσης με την οικονομία και τις τοπικές ανάγκες με τη δημιουργία ενιαίας διοικητικής δομής σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο για όλες τις δράσεις επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Η δομή αυτή να περιλαμβάνει όλες τις σχετικές σχολές και ιδρύματα που παρέχουν την αρχική εκπαίδευση και κατάρτιση. Ο πρώτος λόγος προφανώς ανήκει στην Περιφέρεια, όχι μόνο για να εξορθολογιστεί η λήψη αποφάσεων για τη χωροθέτηση των σχολικών μονάδων και των ειδικοτήτων, αλλά και για να συμμετέχει ουσιαστικά η καθαυτού αρμόδια,η Περιφέρεια, που γνωρίζει τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, και στα προγράμματα κατάρτισης του Υπ. Εργασίας.
Δεν πρέπει να υποβαθμίζουμε, όμως, τη φύλαξη των ιδρυμάτων και τη συντήρησή τους, προτείνουμε τη δημιουργία θέσεων και την πρόσληψη επιστατών πολλαπλών καθηκόντων (ηλεκτρολογικά, υδραυλικά, συντήρηση, φύλαξη). Η Περιφέρεια είναι εκείνη που οφείλει να μεριμνήσει και σ αυτήν την κατεύθυνση.
ΚΑΘΑΡΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ
Η καθαριότητα στους δημόσιους χώρους, εκτός από αισθητικό ζήτημα, αποτελεί προϋπόθεση για την υγεία αλλά και την θετική ψυχολογία των πολιτών. Εκτός από την οργανωμένη λειτουργία των υπηρεσιών καθαριότητας των Δήμων, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα συνεργασίας Περιφέρειας – Δήμων – Πολιτών για την ενημέρωση των Υπηρεσιών Καθαριότητας όταν προκύπτουν ιδιαίτερα προβλήματα ή σε περιπτώσεις έκτακτων φαινομένων.
ΔΙΝΟΥΜΕ ΖΩΗ ΣΤΟΥΣ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥΣ
– Ενθαρρύνουμε την μετατροπή δρόμων σε πεζόδρομους και τη δημιουργία προσβάσιμων δημόσιων χώρων.
– Ενθαρρύνουμε το περπάτημα και την πεζοπορία και εγκαθιστούμε ασφαλείς υποδομές που βοηθάν τους πεζούς και τους δρομείς μέσα στην πόλη και γενικά την αυθόρμητη κινητικότητα των πολιτών.
– Δίνουμε ζωή στους πεζόδρομους και τις πλατείες. Σε συνεργασία με τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους αναπτύσσουμε στις γειτονιές ένα ετήσιο πρόγραμμα καλλιτεχνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
– Ενθαρρύνουμε τον κόσμο να κάνει τις αγορές του με τα πόδια, απελευθερώνοντας τα πεζοδρόμια από κάθε είδους εμπόδια και κυρίως από τα παράνομα σταθμευμένα οχήματα.
Όλα αυτά, φυσικά, εξασφαλίζοντας ένα δίκτυο δημόσιων συγκοινωνιών (μετρό, λεωφορεία, καραβάκια, ποδήλατα, εναλλακτικά μέσα μετακίνησης κλπ) που θα διευκολύνουν την πρόσβαση των πολιτών στα κέντρα των πόλεων χωρίς τη χρήση ΙΧ.
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
– Η ΕΥΑΘ πρέπει να παραμείνει δημόσια ή να μεταβιβασθεί σε κοινωνικούς–δημοτικούς φορείς. Ο δημόσιος χαρακτήρας του νερού των πόλεων και της υπαίθρου είναι αδιαπραγμάτευτος.
– Εφαρμόζουμε πρόγραμμα μείωσης των διαρροών και πολλαπλασιάζουμε τον αριθμό των δημόσιων χώρων όπου οι πολίτες, και ιδιαίτερα οι νέοι, μπορούν να έχουν δωρεάν πόσιμο νερό μαζί με υποδομές για συναντήσεις φαγητού, πχ σε πάρκα, δημοτικά κτίρια,εμπορικούς δρόμους και κατά μήκος ποδηλατοδρόμων.
– Λέμε όχι στο εμφιαλωμένο νερό.
– Θεσπίζουμε αυστηρές προδιαγραφές στα υπόγεια έργα που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια ποιότητας του δικτύου πόσιμου νερού.
– Αντιτασσόμαστε στις μεγάλες εκτροπές ποταμών και λιμνών έξω από τις φυσικές λεκάνες απορροής τους. Κάθε έργο υδροδότησης πρέπει να σέβεται το φυσικό περιβάλλον και τους φυσικούς κύκλους νερού.
– Εισάγουμε την διαχείριση του νερού και την μείωση της κατανάλωσης στα περιβαλλοντικά εκπαιδευτικά προγράμματα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΩΝ ΔΑΣΩΝ
Η αξία των περιαστικών δασών, ειδικά αυτών που βρίσκονται γύρω από μεγάλα αστικά κέντρα, είναι ανεκτίμητη, αποτελούν τις βάσεις της ζωής και της καθαρότητας της ατμόσφαιρας της πόλης.
– Συντονισμένη δράση μεταξύ Υπηρεσιών της Περιφέρειας, των Δήμων, Ενώσεων Πολιτών και Εθελοντικών ομάδων για την προστασία των δασών, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Ο αθλητισμός μπορεί να συμβάλλει στη φυσική και ψυχολογική ευεξία των πολιτών και να τους ενεργοποιήσει, αρκεί να γίνεται με αυτούς τους στόχους και ακολουθώ-ντας βασικούς κανόνες υγιεινής. Στα παιδιά ο αθλητισμός συνδέεται με το παιχνίδι και στους ενήλικες με την κοινωνικοποίηση.
Προτείνουμε:
– Δημιουργία ενός ταμείου για να εξασφαλίζεται πρόσβαση σε χώρους άθλησης και αναψυχής για όλα τα παιδιά ηλικίας έως 18 ετών, για ηλικιωμένους (65 ετών και άνω) και για άτομα με μειωμένη κινητικότητα, ιδίως σε περιοχές με δύσκολη πρόσβαση.
– Βελτίωση της προσβασιμότητας σε υπηρεσίες αθλητισμού και αναψυχής με απώτερο στόχο να δοθούν ίδιες δυνατότητες και στα δύο φύλα για τη χρήση αυτών των υπηρεσιών.
– Να γίνει μηχανογράφηση του συστήματος, ώστε να είναι ευκολότερη η εγγραφή στις αθλητικές, πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δράσεις.
– Διατήρηση και ενίσχυση των προγραμμάτων αποκατάστασης γηπέδων και κολυμβητηρίων.
– Κονδύλια για την επισκευή και συντήρηση όλων των υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων ανάλογα με το τις ανάγκες κάθε δήμου.
ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Είναι σημαντικό οι Δημόσιες Υπηρεσίες να λαμβάνουν εύκολα και γρήγορα πληροφορίες για τα προβλήματα που δημιουργούνται καθημερινά.
– Προτείνουμε τη δημιουργία ενός τηλεφωνικού κέντρου αναφοράς προβλημάτων πολιτών που έχουν να κάνουν με θέματα ρύπανσης, απορριμμάτων, θορύβου, ανεξέλεγκτης παραγωγικής δραστηριότητας, υπερβολικού φορτίου εκροών και άλλα ζητήματα καθημερινότητας των πολιτών.