Περιφερειακές Ενότητες
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η λειτουργία της πόλης είναι προβληματική και η αισθητική της υποβαθμισμένη. Οι κάτοικοι και ιδιαίτερα τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι πρόσφυγες, οι άνεργοι ασφυκτιούν στους τσιμεντένιους όγκους, αδυνατώντας να αναπτύξουν ικανοποιητικές κοινωνικές σχέσεις και χάνοντας όλο και περισσότερο την επαφή με το φυσικό περιβάλλον. Η πόλη δεν είναι γι’αυτούςκαιτελικάδενείναιγιακανένα.
Για να αντιστραφεί αυτή η ζοφερή κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί διαφορετικά ο τρόπος που εξελίσσεται η πόλη. Στη θέση της εξαντλητικής εκμετάλλευσης του χώρου και των φυσικών πηγών πρέπει να βάλουμε αειφορικές κατευθύνσεις.
Θέλουμε να εφαρμόσουμε:
-Παρεμβάσεις που να δημιουργούν ζωτικό χώρο κυρίως στην παραλία της Θεσσαλονίκης με την κατά πλάτος επέκταση της (συχνά με ελαφρά κατασκευή από κατάλληλο ξύλο), ώστε να δημιουργηθεί μια ξύλινη ζώνη καθ’όλοτομήκοςτηςπαραλιακήςζώνηςαπότοπαλιόλιμάνιωςτοΛευκόΠύργο. Πάνωσεαυτήτηζώνηθαμπορούσανναεμφανιστούνστάσειςενόςπλωτού μέσου ως ενός φτηνού μέσου μεταφοράς που θα ενισχύσει το υπάρχον δίκτυο και σίγουρα θα αποσυμφορήσει την πόλη από την παραδοσιακή της κίνηση.
– Προστασία από δόμηση των αποθεμάτων της οικοδομήσιμης γης, του πράσινου και των ανοικτών χώρων,
– Επανασχεδιασμός των προβληματικών περιοχών, με στόχο την εξασφάλιση των αδόμητων χώρων που έχουν απομείνει.
– Αξιολόγηση των κτισμάτων και του αστικού χώρου με βάση την κοινωνική και όχι την εμπορική τους αξία.
– Περιορισμό των ενεργοβόρων δραστηριοτήτων, με την ταυτόχρονη προώθηση των ήπιων μορφών ενέργειας και των μαζικών μεταφορών με φιλικά προς το περιβάλλον μέσα.
– Όλες οι ανθρώπινες δραστηριότητες, κατοικία, πολιτισμός, αναψυχή, εργασία είναι ισότιμες και η πόλη πρέπει να τις εξυπηρετεί εξίσου.
– Άμεση έκδοση των διαταγμάτων για εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών δόμησης που προβλέπονται από το Γενικό Πολεοδομικό σχέδιο.
– Άμεσο πάγωμα των συντελεστών δόμησης στους τομείς που ο βαθμός κορεσμού έχει περάσει το 75%.
Η ΥΠΑΙΘΡΟΣ, ΚΩΜΟΠΟΛΕΙΣ & ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τα δάση της Θεσσαλονίκης
Η Περιφερειακή Ενότητα, παρά την επέκταση της πόλης, διατηρεί ακόμη εξαιρετικά δείγματα δασών που απειλούνται από την εξάπλωση του πολεοδομικού συγκροτήματος και πρέπει να προστατευτούν και να αναβαθμιστούν. Πέρα από το Σέιχ Σου και το Χορτιάτη, υπάρχουν και μικρότερα δείγματα, όπως το δάσος του Κουρί και του Φιλύρου, αλλά και ο κατάφυτος και αγνοημένος Βερτίσκος.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η αναβάθμιση των δασών δεν μπορεί να γίνεται με τυχαίο τρόπο, αλλά ύστερα από σοβαρή οικολογική μελέτη, με στόχο την αποφυγή αποτυχημένων παραδειγμάτων, όπως πχ στο δάσος του Βερτίσκου, όπου φυτεύσεις πεύκης σε ένα κλασσικό δάσος πλατυφύλλων είναι τουλάχιστον ατυχείς. Το δάσος δεν αποτελεί αξιοθέατο, ούτε το φόντο μιας φωτογραφιάς, αλλά ζωτικό κομμάτι της φύσης και της ανθρώπινης κοινωνίας και κάθε «αξιοποίηση» πρέπει έχει ως γνώμονα την αειφορία αλλά και τη συμμετοχή των κατοίκων των γύρω οικισμών στη διαχείριση του.
Θα επιδιώξουμε :
– Να σταματήσει κάθε προσπάθεια για οικοπεδοποίηση του Χορτιάτη και της ευρύτερης αναδασωτέας περιοχής.
– Να υλοποιηθεί η απόφαση για την αναδάσωση στην περιοχή του Ισενλή του Χορτιάτη, και να αποδοθούν ευθύνες σε όσους διέπραξαν ή και διαπράττουν καταστροφές.
– Να φύγει από το Χορτιάτη το «Πάρκο Κεραιών».
– Να μην επιτραπεί η οικοδόμηση της περιοχής «Καλύβια».
– Να προστατευτεί αποτελεσματικά το δάσος από το κυνήγι και τις υπόλοιπες ανθρώπινες επιπτώσεις και να υπάρξουν ενισχυτικές παρεμβάσεις.
– Να προστατευτούν τα δάση του Κουρί και του Φιλύρου, όπως και όλες οι αναδασωτέες εκτάσεις από Τριάδι μέχρι Πεντάλοφο, οι οποίες θα πρέπει να ενταχθούν και σε πρόγραμμα αναδάσωσης και οικολογικής αναβάθμισης.
– Να σταματήσει η ανεξέλεγκτη απόρριψη απορριμμάτων, λυμάτων και νεκρών ζώων στην ύπαιθρο.
– Να ελεγχθεί, αποτελεσματικά, η λαθροϋλοτομία και παράλληλα να οργανωθεί περιβαλλοντικά η χρήση βιομάζας για θέρμανση των κατοικιών σε οικισμούς κοντά σε δάση.
Το νερό, οι πηγές του νερού, οι πηγές της ζωής
Αποτελεί ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας η ορθολογική διαχείριση του πόσιμου και αρδεύσιμου νερού, καθώς σχεδόν σε όλη την ΠΚΜ αυτό αποτελεί πόρο υπό έλλειψη. Τα αποτελέσματα της υπερκατανάλωσης στην περιοχή Θεσσαλονίκης είναι ορατά. Οι πηγές της Αραβησσού εξαντλούνται, το Καλοχώρι υποφέρει από καθιζήσεις που οφείλονται σε αντλήσεις της ΕΥΑΘ στο Γαλλικό, ο Αξιός και ο Αλιάκμονας το καλοκαίρι αποδίδονται στη γεωργία, η Κορώνεια ξεραίνεται κάθε μερικά χρόνια! Απαιτείται επείγουσα αλλαγή στο μοντέλο κατανάλωσης νερού όσον αφορά την πόλη, τη βιομηχανία, και κυρίως την εντατική γεωργία.
Το χειρότερο είναι ότι, μετά τη χρήση του, το νερό συνήθως μετατρέπεται σε “απόβλητο” και καταλήγει σε υδάτινους αποδέκτες, ποτάμια, λίμνες, θάλασσα, μετατρέποντας τους οικότοπους και τις λεκάνες απορροής σε χώρους ακατάλληλους για οποιαδήποτε χρήση. Η υδροδότηση της Θεσσαλονίκης εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τα νερά του Αλιάκμονα, για τα οποία υπάρχουν πλέον βάσιμες υποψίες ότι περιέχουν ίνες αμιάντου, υπολείμματα αστικών λυμάτων, βιομηχανικά απόβλητα και βιομηχανικά κατάλοιπα (λιπάσματα – φυτοφάρμακα). Φαινόμενα υφαλμύρωσης του νερού έχουν παρουσιαστεί στην περιοχή Καλοχωρίου – Σίνδου. Οι βροχές λιγοστεύουν, η θερμοκρασία ανεβαίνει, ενώ τα φαινόμενα ερημοποίησης, ειδικά στις Μεσογειακές χώρες είναι ορατά. Η ΠΚΜ περνάει μια πενταετία έντονης ξηρασίας που απειλεί τις καλλιέργειες αλλά και όλο το οικοσύστημα. Όλα τα παραπάνω δεν οφείλονται μόνο στο γενικότερο φαινόμενο του θερμοκηπίου, στην αύξηση των καύσεων, στην καταστροφή των τροπικών δασών και του στρώματος του όζοντος. Έχουμε κι εμείς ως περιφέρεια ευθύνη, με το μπλοκάρισμα των φυσικών κύκλων του νερού, με την αποψίλωση των δασών, την αποξήρανση των φυσικών υδάτινων ταμιευτήρων, την αγροτική και βιομηχανική ρύπανση, και μια σειρά ακόμη από τοπικές ανθρωπογενείς επεμβάσεις.
Προτείνουμε:
– Εφαρμογή προγραμμάτων εξοικονόμησης πόσιμου νερού στις αστικές περιοχές.
– Εκμετάλλευση των ομβρίων της πόλης σε εφαρμογές όπου δεν είναι απαραίτητη η χρήση του καθαρού νερού δικτύου (αρδεύσεις, πλύσιμο πεζοδρομίων)
– Ανακύκλωση νερού από τη βιομηχανία.
– Αναδιάρθρωση καλλιεργειών.
– Επιδότηση των γεωργών που θα υιοθετήσουν λιγότερο υδροβόρες μεθόδους άρδευσης, όπως π.χ. η «στάγδην» άρδευση.
– Άμεση απαγόρευση κάθε νέας γεώτρησης για αρδευτικούς σκοπούς και εντατικούς ελέγχους των υπαρχουσών γεωτρήσεων.
– Απαγόρευση της άρδευσης στις μεσημεριανές ώρες του καλοκαιριού, που είναι καταστροφική και για τα καλλιεργούμενα φυτά.
– Επιδότηση των γεωργών που εγκαταλείπουν την αρδευόμενη καλλιέργεια.
– Υδατική διαχείριση σε επίπεδο λεκάνης απορροής.
– Αποκατάσταση των δασικών εκτάσεων, ώστε να εξυγιανθούν τα οικοσυστήματα και να επανακάμψει το υδατικό ισοζύγιο.
– Ειδικά μέτρα προστασίας για τη λίμνη Κορώνεια
Εναλλακτικό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης της υπαίθρου
Οι περιφερειακές ηγεσίες της ΠΚΜ συνεχίζουν να αδιαφορούν για την ύπαιθρο του Νομού. Η Θεσσαλονίκη παραμένει το κέντρο που σκιάζει την περιφέρειά της, η οποία αποτελεί μία από τις πιο υποβαθμισμένες τουριστικά και πολιτιστικά περιφέρειες της χώρας με σοβαρές επιπτώσεις τόσο στο αστικό όσο και στο φυσικό περιβάλλον.
Τα δυνατά σημεία της Περιφέρειας θεωρούνται τα εξής: φύση πλούσια σε εναλλαγές, υγρότοποι μοναδικοί με διεθνές ενδιαφέρον και παραδοσιακοί οικισμοί που δεν έχουν αλλοιωθεί από το μαζικό τουρισμό, σημαντικοί ιστορικοί τόποι και αρχαιολογικοί χώροι όλων των εποχών, οικιστικά σύνολα με ποικίλες ιστορικές, αρχαιολογικές, αρχιτεκτονικές και τεχνολογικές αξίες.
Οι υφιστάμενες μελέτες χαρακτηρίζονται ως λιγοστές και ελλιπείς, ενώ απουσιάζουν οι χάρτες διαδρομών για τη διασύνδεσή των σημείων σ’έναδίκτυοεπισκέψεωνμεδιαφορετικούςτρόπουςπροσέγγισης: πόδια, ποδήλατο, αυτοκίνητο, ή ακόμη και με μέσο σταθερής τροχιάς. Ο προαστιακός σιδηρόδρομος μπορεί να αποτελέσει μέσο για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά ταυτόχρονα και εργαλείο ανάπτυξης της υπαίθρου και αποκέντρωσης.
Προτείνουμε:
– Σύνταξη προγραμμάτων ήπιων δραστηριοτήτων, με βάση την τοπική παράδοση και αγροτική παραγωγή.
– Βοηθήματα για τη δημιουργία τουριστικής υποδομής από τους Δήμους, στη βάση ενός προγράμματος ανάδειξης της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας κάθε περιοχής και επί μέρους οικισμού.
– Ανοιχτά μουσεία αγροτικής ζωής και αγροτικής παραγωγής
– Κέντρα διάδοσης παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων σε συνδυασμό με προγράμματα επιμόρφωσης ανέργων νέων σε θέματα ήπιας εναλλακτικής τουριστικής δραστηριότητας και διαχείρισης πολιτιστικών αγαθών.
– Αναβίωση της χρήσης αιολικής και υδραυλικής ενέργειας στην Περιφερειακή Ενότητα, με σύγχρονη διατήρηση των μνημείων που μαρτυρούν την παραδοσιακή τους χρήση.
– Σχέδια για παραδοσιακούς δρόμους, όπως ο δρόμος του κρασιού, ή ο τοπικός σιδηρόδρομος (το τρενάκι του Σταυρού).
– Αναβίωση της χρήσης παραδοσιακών μεθόδων και υλικών δόμησης (πλιθιά, καλάμια) σε πρότυπες μονάδες για λόγους εκπαιδευτικούς και πειραματικούς, αλλά και για εμπορικούς σκοπούς.
– Προώθηση προγραμμάτων συνεταιρισμών γυναικών σε ορεινούς, παραλίμνιους και παραποτάμιους οικισμούς του Νομού και δημιουργία δικτύων οικοτουριστικής διαχείρισης.
– Ενίσχυση και υποστήριξη ενός δικτύου λουτροπόλεων (πόλεων με θερμά λουτρά), όπως η Θέρμη, ο Λαγκαδάς, η Νέα Απολλωνία, με σύγχρονη αποκατάσταση των μνημειακών συνόλων.
– Ενίσχυση και υποστήριξη προγραμμάτων δημοτικών και ιδιωτικών επιχειρήσεων συγκρότησης και διαχείρισης παραδοσιακών αγροτικών μονάδων εκτροφής ζώων και βιοκαλλιέργειας, σε συνδυασμό με μικρού μεγέθους τουριστικά καταλύματα.
– Δημιουργία δικτύου διάθεσης των τοπικών προϊόντων στην ενδοχώρα και το εξωτερικό.
– Χρηματοδότηση των ανασκαφών
– Ενίσχυση δραστηριοτήτων νέων, με στόχο την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιφέρεια.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΛΛΑΣ
Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας είναι κατεξοχήν αγροτική, αν και τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται αύξηση της απασχόλησης στην μεταποίηση αλλά και τις υπηρεσίες.Η αγροτική παραγωγή στις μέρες μας περνάει κρίση, γιατί, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, μέχρι και σήμερα στηρίζεται στην καταβολή επιδοτήσεων και όχι στην παραγωγή τοπικών ποιοτικών προϊόντων.
Παρουσιάζονται έντονα προβλήματα στην αγροτική παραγωγή, διαπιστώνεται μόλυνση του περιβάλλοντος και κυρίως των υδάτινων πόρων, άναρχη οικιστική ανάπτυξη, αποβιομηχάνιση και ανεργία. Η κατάσταση του οδικού δικτύου χαρακτηρίζεται ως μέτρια, ενώ το σιδηροδρομικό δίκτυο ως απαρχαιωμένο. Επιπλέον, παρατηρείται ανεπαρκής προστασία των δασών από τις ανεξέλεγκτες ανθρώπινες επεμβάσεις και την λαθροϋλοτομία ενώ υπάρχει έλλειμμα προτάσεων σχετικά με τον εναλλακτικό τουρισμό. Αξίζει να σημειωθεί η μεγάλη καθυστέρηση προώθησης της αξιοποίησης του γεωθερμικού πεδίου Αριδαίας και κάμπου Γιαννιτσών.
Προτάσεις:
– Αναδιάρθρωση καλλιεργειών
– Προώθηση βιολογικής γεωργίας και γενικά της φιλικής προς το περιβάλλον γεωργίας
– Προώθηση της αγροτικής συνεργασίας
– Ανάδειξη επώνυμων τοπικών ποιοτικών προϊόντων
– Προστασία και ορθολογική διαχείριση υδάτινων πόρων νομού (Λουδίας –υπόγειανερά–πηγέςΑραβησσού – )
– Παρακολούθηση πηγών μόλυνσης (εργοστάσια, φυτοφάρμακα, σκουπίδια)
– Εφαρμογή τοπικών αναπτυξιακών πρωτοβουλιών σε συνδυασμό με ευρωπαϊκά προγράμματα
– Ενημέρωση για δυνατότητα επενδύσεων σε ποιοτικές και φιλοπεριβαλλοντικές κατευθύνσεις
– Επέκταση προαστιακού σιδηρόδρομου σε Γιαννιτσά –Έδεσσα
– Ανάπτυξη φιλικών για τον πολίτη πόλεων
– Κομποστοποίηση οικιακών απορριμμάτων
– Κατάρτιση δασικού κτηματολογίου
– Ανάδειξη και αειφορική διαχείριση περιοχών ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους
– Προώθηση οικοτουρισμού , αγροτουρισμού (με παράλληλη ανάδειξη των τοπικών προϊόντων)
– Αξιοποίηση γεωθερμίας προς όφελος των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων
– Αξιοποίηση βιομάζας εργοστασίων, κτηνοτροφικών μονάδων, απορριμμάτων
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΙΛΚΙΣ
Η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς είναι μία κατεξοχήν αγροτική περιφερειακή ενότητα που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Θεσσαλονίκη και διαθέτει τρεις πύλες εισόδου –εξόδουπροςτηνυπόλοιπηΕυρώπη. ΟπληθυσμόςτουνομούΚιλκίςβαίνειμειούμενοςτατελευταίαχρόνια (80.411 κάτοικοικατάτηναπογραφή 2011) ύστερααπόμιαπρόσκαιρηαύξησηλόγωεγκατάστασηςστην Περιφ. Ενότητα περίπου 4.000 παλιννοστούντων από τις πρώην Δημοκρατίες της Ε.Σ.Σ.Δ.
Η σημερινή κατάσταση του Νομού εμφανίζει σημεία ανάπτυξης καθώς δεν ανήκει πλέον στις προβληματικές περιοχές της χώρας. Το ποσοστό συμμετοχής του τομέα «Γεωργία –Κτηνοτροφία–Δάση–Αλιεία» είναι διπλάσιο σε σχέση με το μέσο όρο της χώρας, ενώ του τομέα της μεταποίησης είναι ελαφρά υψηλότερο. Τέλος, πολύ χαμηλότερο είναι το ποσοστό συμμετοχής του τομέα του εμπορίου, μεταφορών, επικοινωνιών, υπηρεσιών και Δημόσιας Διοίκησης. Συστηματική Αλιεία παρατηρείται στη λίμνη Δοϊράνη (γριβάδι), αν και βαίνει μειούμενη λόγω των έντονων περιβαλλοντικών πιέσεων που δέχεται η περιοχή.
Η εκβιομηχάνιση της Περιφ. Ενότητας, βασίσθηκε στη μικρή της απόσταση από τη Θεσσαλονίκη και στα υψηλά κίνητρα που δόθηκαν για εγκατάσταση σε αυτή. Διαθέτει τη ΒΙ.ΠΕ Σταυροχωρίου (10 χιλ. από το Κιλκίς και 15 χιλ. από την μεθόριο) η οποία είναι οργανωμένη αλλά υπό συρρίκνωση και της Νέας Σάντας, η οποία γειτνιάζει με την Περιφ. Ενότητα Θεσσαλονίκης, αλλά παρουσιάζει ελλείψεις ως προς τις υποδομές και την οργάνωση. Άτυπες συγκεντρώσεις βιομηχανιών παρατηρούνται, επίσης, στην περιοχή Παλιού & Νέου Αγιονερίου, στα περίχωρα της πόλης Κιλκίς, καθώς και στην περιοχή Πεδινού, Γαλλικού, Μανδρών και Καμπάνη. Το εμπόριο βρίσκεται σε στάσιμη κατάσταση, ενώ κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης πολλές επιχειρήσεις στις πρωτεύουσες των δύο δήμων έχουν κλείσει.
Η Περιφερειακή Ενότητα αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα ανεργίας που οφείλεται τόσο στη (μετ)εγκατάσταση επιχειρήσεων σε γειτονικές βαλκανικές χώρες, όσο και στην οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα.
Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στην παραμεθόριο περιοχή, η Περιφερειακή Ενότητα δεν χαρακτηρίζεται στο σύνολό του ως παραμεθόριος. Συνεπώς, δεν απολαμβάνει τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα αυτού του χαρακτηρισμού, επιδρώντας αντιαναπτυξιακά στην οικονομία του. Οι τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας θεωρούνται μη ανταγωνιστικοί, στηρίζονται κυρίως σε επιδοτήσεις, με αποτέλεσμα τη συνεχή πληθυσμιακή μείωση των οικισμών, ειδικά από νέους ανθρώπους.
Στην περιβαλλοντική επιβάρυνση του νομού, έρχεται να προστεθεί η σημαντική επιβάρυνση των επιφανειακών και υπόγειων νερών της λεκάνης απορροής του Αξιού με εγχώρια και εισαγόμενη ρύπανση λόγω της χρήσης φυτοφαρμάκων και παροχέτευσης αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων στην κοίτη του χωρίς επεξεργασία. Το σοβαρότερο, οικολογικό πρόβλημα του νομού εντοπίζεται στον κίνδυνο εξαφάνισης της λίμνης Δοϊράνης, λόγω της συνεχούς μείωσης της στάθμης της, ενώ παράλληλα γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και αναποφασιστικότητα της Τοπικής Διοίκησης δεν επιτρέπουν τη λήψη μέτρων για την αποκατάσταση της φυσικής ισορροπίας της.
Προτάσεις :
– Δημιουργία διαμετακομιστικού –εμπορευματικούκέντρουστονάξοναΘεσσαλονίκης–Ευζώνων. ΜετηναναμενόμενηαύξησητωνσυναλλαγώνμεταξύΕλλάδας και ΠΓΔΜ, η δημιουργία αυτού του κέντρου αναμένεται να προσφέρει πολλές θέσεις εργασίας στην Περιφ. Ενότητα και να συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας.
– Προσέλκυση επενδύσεων – κίνητρα παραμεθορίου που ενισχύουν την προσέλκυση επενδυτών και επιχειρήσεων.
– Ενίσχυση του δικτύου μεταφορών στη ΒΙ.ΠΕ. Σταυροχωρίου με τη διέλευση από την ΒΙ.ΠΕ της γραμμής του προαστιακού σιδηρόδρομου Κιλκίς –Θεσσαλονίκης, όταν υλοποιηθεί και η από βορά σύνδεση της ΒΙ.ΠΕ με τον οδικό άξονα Θεσσαλονίκης –Κιλκίς–Δοϊράνης.
– Αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με μέτρα που θα στοχεύουν στην προώθηση επενδυτικών πρωτοβουλιών σε αποκεντρωμένα συστήματα παραγωγής, σε συμπαραγωγή υψηλής απόδοσης ηλεκτρισμού και θερμότητας, εγκαταστάσεις αξιοποίησης γεωθερμίας και φυσικού αερίου, εκσυγχρονισμό και αντικατάσταση ενεργειακού εξοπλισμού σε παραγωγικές μονάδες και μείωση της παραγωγής αποβλήτων, είναι μερικά από τα μέτρα που θα έδιναν ενεργειακή αυτονομία με σεβασμό στο περιβάλλον και θα αποτελούσαν επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες που αυξάνουν την παραγωγικότητα.
– Οργάνωση οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου στο σύνολο του νομού, με τον προαστιακό να φτάνει μέχρι τις ΒΙΠΕ, διευκολύνοντας την πρόσβαση σε επιχειρήσεις, εργατικό δυναμικό και στελέχη επιχειρήσεων. Έτσι, η γειτνίασή της με την Θεσσαλονίκη από μειονέκτημα μετατρέπεται σε πλεονέκτημα, καθιστώντας την Περιφ. Ενότητα Κιλκίς τόπο επιλογής για πολλούς ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στο μεγάλο αστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, εφόσον παράλληλα αναπτυχθούν πολιτιστικά τα αστικά κέντρα του νομού.
– Προώθηση του οικοτουρισμού, με έμφαση στα οικοσυστήματα – ορεινούς όγκους Παϊκου–Μπέλλες–Κρουσσίωναλλάκαιστουςυγρότοπους (λίμνηΔοϊράνης- Αξιόςποταμός), αλλάκαιάλλωνεναλλακτικώνμορφώντουρισμούόπωςαγρουτουρισμός, μοναστηριακός, φυσιολατρικός, αθλητικός και θεραπευτικός, με αξιοποίηση για παράδειγμα των θεραπευτικών ιδιοτήτων του σπηλαίου του Δήμου Κιλκίς, το πηλοθεραπευτήριο της Πικρολίμνης κλπ
– Περαιτέρω ανάπτυξη της οινοποιίας της περιοχής της Γουμένισσας με μέτρα στήριξης της ποιότητας του προϊόντος αλλά και με έμφαση στην ονομασία προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης.
– Προσανατολισμός της γεωργίας και κτηνοτροφίας στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, στη ριζική αναδιάρθρωση καλλιεργειών, στην προστασία και τη βελτίωση του περιβάλλοντος μέσω της διαχείρισης της γης και της αειφορικής χρήσης των φυσικών πόρων.
– Ολοκλήρωση των προγραμμάτων αναδασμών, με έμφαση στα τοπικά ποιοτικά προϊόντα, στις βιολογικές καλλιέργειες και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ενίσχυση της παραγωγής και αξιοποίησης της βιομάζας με την παραγωγή πρώτης ύλης και μεταποίηση της για παραγωγή βιοκαυσίμων.
– Προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, τόσο σε νέους αγρότες όσο και σε αυτούς που προχωρούν σε επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
– Ενθάρρυνση των επενδύσεων εκσυγχρονισμού των σταυλικών εγκαταστάσεων στις αιγοπροβατοτροφικές μονάδες, με παράλληλη μέριμνα για εύκολη πρόσβαση στις σταυλικές εγκαταστάσεις από πλευράς Ν.Α.(δρόμοι –μεταφοράνερού)
– Δημιουργία και στελέχωση υπαρχουσών δομών στήριξης της κτηνοτροφικής παραγωγής (διευθύνσεις γεωργίας, κτηνιατρικής, έρευνας) καθώς και εκπαίδευση –ενημέρωσητωνκτηνοτρόφωνμέσωπρότυπωνμονάδωνπουθαμπορούσανναστηριχθούναπότηνΤ.Α.
– Σχεδίαση του νέου Νοσοκομείου Κιλκίς και ενίσχυση του παλιού με Ιατροτεχνολογικό και Ξενοδοχειακό εξοπλισμό, αναβάθμιση και επέκταση του Νοσοκομείου Γουμένισσας, επανέναρξη εργασιών για την κατασκευή του Κολυμβητηρίου στον Δήμο Κιλκίς, σχεδιασμός και ολοκλήρωση του νέου Διοικητηρίου, του Δικαστικού Μεγάρου, του νέου Πυροσβεστικού σταθμού, του θεραπευτηρίου χρόνιων παθήσεων.
– Διαχείριση απορριμμάτων και προστασία περιβάλλοντος(π.χ. Βιοαέριο που παράγεται από σκουπίδια και βιολογικούς καθαρισμούς)
– Διατήρηση των ελεύθερων χώρων στα αστικά κέντρα του νομού και κατά το δυνατόν αξιοποίηση άλλων διαθέσιμων, όπου θα δημιουργηθούν χώροι πρασίνου και βιοκλιματικές παρεμβάσεις για την αναψυχή και κοινωνικοποίηση των κατοίκων.
– Εκπόνηση και εφαρμογή προτάσεων των δύο δήμων του Κιλκίς σε προγράμματα τύπου «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ», για τα δημοτικά κτήρια και στη συνέχεια επέκταση της λογικής αυτής στα κτήρια σχολείων και όλα τα δημόσια κτήρια. Μετατροπή δημοτικών κτηρίων σε κτήρια -καταφύγια για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
– Υποχρεωτική εισαγωγή των αρχών Βιοκλιματικής Αρχιτεκτονικής και Ενεργειακού Σχεδιασμού Κτηρίων σ΄όλατανέαδημοπρατούμενακτήριατουΔήμου.
– Εφαρμογή και επέκταση των συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας για τον φωτισμό οδών και πλατειών του Δήμων.
– Συμμετοχή, κατά το δυνατόν, των Δήμων σε Επιχειρηματικά Σχέδια και Ενεργειακές Κοινότητες κατά το Ν. 4513/2018 που έχουν ως περιεχόμενο την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ καθώς και σε σχέδια που στόχο έχουν την μετατροπή δημοσίων και ιδιωτικών κτηρίων σε κτήρια ενεργειακά αυτόνομα.
– Μετατροπή των πρώην στρατοπέδων σε χώρους δημόσιας αναψυχής και πολιτισμού με πλήρη απαγόρευση νέας δόμησης στις εκτάσεις τους.
– Εναλλακτική μετακίνηση (χρήση ποδηλάτου, αστικής συγκοινωνίας, ηλεκτρικών ή υβριδικών οχημάτων, σύστημα «παίρνω μαζί επιβάτες» κλπ).
– Ενημέρωση των αγροτών, σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κιλκίς, για την παραγωγή τροφίμων με ελαχιστοποίηση των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων.
– Δημιουργία Οργανωμένων Αγροτεμαχίων με υποδομές για την παραχώρηση με συμβολικό τίμημα σε δημότες της πόλης για την αυτόνομη καλλιέργεια και παραγωγή τροφίμων απαλλαγμένα από λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Δημιουργία Τράπεζας Αλληλεγγύης, υποστήριξη δικτύων ανταλλαγών προϊόντων και υπηρεσιών.
– Υποστήριξη και επέκταση των προγραμμάτων ανακύκλωσης, επαναχρησιμοποίησης και κομποστοποίησης και γενικά εφαρμογή του νέου πλαισίου για τη διαχείριση απορριμμάτων.
– Υποστήριξη πολιτιστικών οργανώσεων, ΜΚΟ, ενώσεων πολιτών και λοιπών ομάδων που στόχο έχουν την πολιτιστική και περιβαλλοντική αναβάθμιση της κοινωνίας του Δήμου Κιλκίς, καθώς και προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα σχολεία του Δήμου.
– Μέριμνα για δημότες με προβλήματα κινητικότητας, καθώς και με μόνιμα προβλήματα υγείας και ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
– Υποστήριξη, νομιμοποίηση και επέκταση της άτυπης Βιολογικής Λαϊκής Αγοράς του Κιλκίς, υποστήριξη δημιουργίας ανάλογων αγορών και στους μεγάλους οικισμούς του Δήμου.
– Συνεργασία με την Αστυνομία και Τροχαία Κιλκίς για προσπάθεια βελτίωσης της οδηγικής συμπεριφοράς των οδηγών, ιδιαίτερα των οδηγών αγροτικών μηχανημάτων.
– Οικονομική διαχείριση προσαρμοσμένη στις συνθήκες κρίσης, με διαφάνεια και κοινωνικό διάλογο. Δημοτικά έσοδα από δημόσιους πόρους, δίκαιη φορολόγηση, και απόδοση μέρους των πράσινων φόρων. Διαφάνεια και κοινωνικός έλεγχος στις δημοτικές επιχειρήσεις. Εφαρμογή του θεσμού του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού.
– Διενέργεια διαγωνισμών έργων και προμηθειών με υποχρεωτική ενσωμάτωση σ΄αυτούςπροδιαγραφώνενεργειακούκαιπεριβαλλοντικούσχεδιασμούκαιπριμοδότησησυστημάτων και προϊόντων με χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση.
– Συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης για επιμόρφωση και εκπαίδευση των υπηρεσιών σε θέματα διαχείρισης περιβάλλοντος και πράσινης επιχειρηματικότητας.
– Βελτίωση της διαδικτυακής πρόσβασης όλων των υπηρεσιών του Δήμου, ενίσχυση της χρήσης διαδικτύου από τους Δημότες με δημιουργία κατάλληλων προγραμμάτων Software &Hardware.
– Ανάληψη πρωτοβουλιών για την ρύθμιση θεμάτων αδειοδότησης κεραιών κινητής τηλεφωνίας μέσα στον αστικό ιστό. Άσκηση πιέσεων, ώστε να μην εγκαθίστανται τέτοιες κεραίες σε αποστάσεις < 300 μέτρων από κτήρια συγκέντρωσης πληθυσμού (σχολεία, παιδικοί σταθμοί, νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες κλπ).
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΕΡΡΩΝ
Η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών βρίσκεται πολλά χρόνια σε δρόμο υστέρησης προς την ανάπτυξη, προβληματίζοντας όλους τους φορείς. Παρά το γεγονός ότι η παραγωγή προϊόντων από τον πρωτογενή τομέα είναι μεγάλη, ανάλογη πορεία δεν ακολουθεί ούτε ο δευτερογενής ούτε ο τριτογενής τομέας. Οι Σέρρες είναι το μεγαλύτερο περιφερειακό αστικό κέντρο της Κεντρικής Μακεδονίας. Η πόλη μπορεί να λειτουργήσει ως πόλος ανάπτυξης της ευρύτερης πεδιάδας των Σερρών, αλλά και ως κέντρο διασυνοριακής συνεργασίας αξιοποιώντας τη θέση της, το πληθυσμιακό της μέγεθος και τη δυνατότητα διοικητικών υποδομών και πρωτοβουλιών διαβαλκανικού προσανατολισμού.
Σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα της περιφερειακής ενότητας Σερρών είναι τα υγρά απόβλητα, καθώς τα φερτά υλικά, τα απόβλητα βιομηχανιών και σφαγείων, και τα αστικά λύματα καταλήγουν στον Στρυμώνα. Η βιομηχανική περιοχή Σερρών δεν διαθέτει αποχετευτικό σύστημα και βιολογικό καθαρισμό, ενώ δεν υπάρχει ολοκληρωμένη διευθέτηση των χειμάρρων της λεκάνης του Στρυμώνα, Οι χείμαρροι με την ταχύτητα που κατεβαίνουν συμπαρασύρουν φυτοφάρμακα, λιπάσματα κ.λ.π στον τελικό αποδέκτη, τον Στρυμονικό κόλπο και έτσι, αποστερούν αφενός το παραγωγικό έδαφος από μεγάλες κεκλιμένες επιφάνειες και αφετέρου ζημιώνουν σημαντικά τον τουρισμό των παραθαλάσσιων περιοχών του κόλπου.
Προτάσεις :
– Να ολοκληρωθεί το δασικό κτηματολόγιο και η ταξινόμηση γαιών, να σταματήσουν οι αποψιλωτικές υλοτομίες στα βουνά και την περίοδο της άνοιξης.
– Καταγραφή φυσικών τοπίων και οριοθέτηση σε όλα τα εδαφικά συμπλέγματα, των μνημείων της φύσης και τεκμηρίωση της χλωρίδας και πανίδας του Νομού.
– Δέσμευση τήρησης περιβαλλοντικών όρων για τις κατασκευές και διανοίξεις δρόμων και λοιπών έργων της δασικής υπηρεσίας.
– Μελέτες αναδιάρθρωσης καλλιεργειών, οικοτουρισμού, αγροτοτουρισμού, μείωσης κατανάλωσης νερού, κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης αγροτών και προώθησης αγροτικών προϊόντων, χωροθέτησης – δημιουργίας κτηνοτροφικών πάρκων και μονάδων παραγωγής βιολογικής κοπριάς, προώθηση προγραμμάτων – πιλότων σχετικά με τις βιολογικές καλλιέργειες, στήριξη μη παραδοσιακών καλλιεργειών (βατόμουρα, βότανα, αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά, φλαμουριά κ.λ.π)
– Ιχθυόσκαλες Λιθοτόπου και Ν. Κερδυλλίων, Ιχθυοπονία ορεινών υδάτων,
αξιοποίηση (εμφιάλωση και εμπορία) φυσικών και μεταλλικών νερών Θερμών, Σιδ/στρου, Αγκίστρου, ΑνωΠοροίων, ίδρυση και λειτουργία οικοτεχνικού συνεταιρισμού παραγωγής μεταξωτών υφασμάτων, βιοτεχνίες παραγωγής και εμφιάλωσης Τσίπουρου, τυποποίηση – εμπορία Κερασιού, τυποποίηση – εμπορία Μελισσοκομικών προϊόντων.
– Να κηρυχτούν ειδικής προστασίας και προτεραιότητας οι περιοχές του Αγγίστρου, Στρυμώνα, Αγγίτη, Κρουσοβίτη, Καστρόλακκου, καθώς και ζώνες προστασίας σε όλους τους χείμαρρους.
– Αποχετευτικά δίκτυα και άμεση λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών αστικών περιοχών.
– Αναγκαία και άμεση λειτουργία βιολογικού καθαρισμού στη Β.Ι.Π.Ε Σερρών
– Αλλαγή του τρόπου άρδευσης, έλεγχος των γεωτρήσεων, και αυστηρός έλεγχος σε περιοχή γεωθερμικών πεδίων.
– Έρευνα και μελέτη φραγμάτων στα ρέματα για συλλογή νερού.
– Επεξεργασία λυμάτων σε όλες τις βιομηχανικές, βιοτεχνικές, παραγωγικές και διάφορες άλλες μονάδες (πχ Σφαγεία), περιλαμβανομένων των φυσικών συστημάτων αποχέτευσης δήμων και κοινοτήτων. Συνεχής έλεγχος των επιφανειακών νερών και κυρίως του ποταμού Στρυμώνα.
– Οριοθέτηση λατομικών περιοχών τόσο για τα αδρανή υλικά όσο και για τα λατομεία μαρμάρων.
– Μετρήσεις σε διάφορες θέσεις του νομού για εντοπισμό ραδιενέργειας.
– Διαχείριση χωματερών και ΧΥΤΑ με εναρμόνιση με τις κατευθύνσεις του ΕΣΔΑ, του ΠΕΣΔΑ και των ΤΟΣΔΑ και η διαχείριση των απορριμμάτων σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες που επιβάλουν μια πολιτική ελαχιστοποίησης των αποβλήτων, με προτεραιότητα σε πρακτικές Πρόληψης, Επαναχρησιμοποίησης, Ανακύκλωσης και κομποστοποίησης των αποβλήτων. Στόχος είναι, μόνο ένα μικρό ποσοστό των αποβλήτων (υπολείμματα) να οδηγείται σε ταφή ή άλλη μέθοδο τελικής διάθεσης. Άμεση Λειτουργία Πράσινων Σημείων/ Κέντρων ανακύκλωσης και δημιουργία δημοτικών επιχειρήσεων επαναχρησιμοποίησης αγαθών.
– Ο Οικοτουρισμός και ο αγροτουρισμός μπορούν να αυξήσουν σημαντικά το εισόδημα του νομού και υπό το πρίσμα της τήρησης των περιβαλλοντικών αρχών μπορούν να συμβάλλουν στην αειφορία του τόπου. Προτείνεται η αξιοποίηση των περιοχών Σπηλαίου Αλιστράτης και Φαραγγιού ποταμού Αγγίτη, των ημιορινών οικισμών του όρους Μπέλες και χιονοδρομικού κέντρου Λαιλιά, η ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων (Αμφίπολη, Σιδ/στρο, Σέρρες, Γάζωρο, Τερπνή, Βέργη, Αηδονοχώρι, ΑγκιστροΚαλόκαστροΣτρυμονικό), η ολοκλήρωση των τουριστικών εγκαταστάσεων κοινότητας Ν. Κερδυλλίων (πλαζ-μαρίνα-μπαγκαλόουζ), η αξιοποίηση των Ιαματικών Λουτρών Σιδηροκάστρου, Θερμών, Αγκίστρου και γενικά η ανάδειξη των φυσικών τοποθεσιών ιδιαίτερου κάλλους του νομού.
Χρειάζεται καταγραφή, συντήρηση και ανάδειξη ναών, παρεκκλησιών και μοναστηριών με ιστορική – αρχιτεκτονική αξία καθώς και αρχαιολογικών –ιστορικώντόπωντουνομούκαισυνέχισητωνεργασιώναναστήλωσηςΙ.Μ. ΤιμίουΠροδρόμου.
– Η Λίμνη Κερκίνη σε συνδυασμό με τα δύο ορεινά συγκροτήματα που την περιβάλλουν, παρουσιάζει ένα ξεχωριστό οικολογικό αλλά και τουριστικό ενδιαφέρον. Χρειάζεται να σταματήσει η περαιτέρω ανύψωση των αναχωμάτων και της στάθμης της λίμνης και να εφαρμοσθούν ολοκληρωμένες μελέτες για τη διαχείριση των νερών της λίμνης και του Στρυμώνα καθώς και των βιότοπων της περιοχής, ακόμη και μέσα από διακρατικές συμφωνίες με τη Βουλγαρία (καλαμώνες, αποικίες πουλιών, παραποτάμιο δάσος, νούφαρα, βουβάλια κλπ).
– Υποστηρίζουμε την περαιτέρω χρηματοδότηση του ΤΕΙ Σερρών, στην κατεύθυνση ανάπτυξης – υλοποίησης του Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδίου του, προκειμένου να επιτελέσει τους σκοπούς της ίδρυσης του και της μετεξέλιξης του σε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα και μέσα από μελέτες να βοηθήσει στην ανάπτυξη ερευνητικών και παραγωγικών γεωτρήσεων στα γεωθερμικά πεδία Ν. Σερρών, με στόχο την μετατροπή των υπαρχόντων θερμοκηπίων σε γεωθερμικά αλλά και στην ανάπτυξη εφαρμογών αξιοποίησης της βιομάζας και τη αιολικής ενέργειας που κατά περιοχές είναι σημαντική.
– Όπως και στις άλλες περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας, ζητάμε να κατασκευαστεί μια νέα σιδηροδρομική γραμμή στην όδευση του Οδικού Άξονα Θεσσαλονίκης- Σέρρες, σαν μέρος του Προαστιακού της Κεντρικής Μακεδονίας και να αναβαθμιστεί έτσι η Σιδηροδρομική Σύνδεση Θεσσαλονίκης –Σερρών.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Η περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής βρίσκεται σε οριακό σημείο, τόσο περιβαλλοντικά όσο και κοινωνικά. Η άναρχη ανάπτυξη στο σύνολο σχεδόν των οικονομικών της δραστηριοτήτων και υποδομών και ιδιαίτερα στον τουρισμό, στον οικιστικό τομέα, στην αγροτική πολιτική και στην εξορυκτική της δραστηριότητα οδήγησε την περιοχή σε μια φάση που απειλείται η κοινωνική συνοχή του τόπου αλλά και το οικονομικό μέλλον της. Η ανάπτυξη της Χαλκιδικής πρέπει να ξανασχεδιαστεί άμεσα από την αρχή.
Στόχο αποτελεί η ανάπτυξη της Χαλκιδικής μέσα από την προβολή και την ανάδειξη των αξιών της, που δεν είναι άλλες από το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της.
Αυτό που πρέπει να αναδειχτεί σαν αναπτυξιακός μοχλός δεν είναι η ποσότητα των στοιχείων που διαθέτει αλλά η ποιότητα, η αξία, η ιστορικότητα και το πολιτισμικό κληροδότημα της περιοχής. Αυτά είναι τα στοιχεία εκείνα που θα προσδιορίσουν τις κατευθύνσεις, τα μεγέθη και την ποιότητα της ανάπτυξης. Μετά την κατανόηση της περιβαλλοντικής αξίας της Χαλκιδικής καθώς και τη συνειδητοποίηση των αδιέξοδων κινήσεων, κατά κύριο λόγο στον τομέα των εξορύξεων και στον τρόπο ανάπτυξης των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, σήμερα είναι αναγκαιότητα, περισσότερο από ποτέ, η ανασυγκρότηση της Χαλκιδικής. Βεβαίως, για την επιτυχή έκβαση όλων αυτών, βασική προϋπόθεση είναι η συμφωνία όλων των φορέων και της κοινωνίας της Χαλκιδικής και η σαφής οριοθέτηση των προτεραιοτήτων αφήνοντας πίσω τις τοπικιστικές, συντεχνιακές, προσωπικές ή κομματικές αντιδικίες.
Σημαντικό πρόβλημα της Χαλκιδικής αποτελεί το νερό. Τα αποθέματα εξαντλούνται, στις παραλιακές περιοχές το νερό είναι υφάλμυρο, ενώ κάθε φορά το πόσιμο νερό βρίσκεται σε μεγαλύτερο βάθος, με ορισμένα μέρη του νομού οι νέες γεωτρήσεις να φτάνουν σε βάθος συχνά μεγαλύτερο των 300 μέτρων. Ο τουρισμός και η γεωργία δρουν ανταγωνιστικά ως προς τη ζήτηση και την κατανάλωση νερού και συνεπώς είναι αναγκαίο να ληφθούν άμεσα και δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της σπατάλης και της εξοικονόμησης του πολύτιμου και εν ανεπάρκεια αγαθού.
Προτάσεις :
– Επείγουσα και άμεση συνολική υδρολογική μελέτη του νομού με στόχο τη διαχείριση της ζήτησης, την ευαισθητοποίηση των μόνιμων και εποχικών κατοίκων της Χαλκιδικής για περιορισμό της σπατάλης και εξοικονόμηση του νερού, τον έλεγχο όλων των γεωτρήσεων, τον εκσυγχρονισμό των δικτύων, την εφαρμογή νέων αειφορικών τεχνικών άρδευσης, και φυσικά την αποτροπή εξορύξεων σε υδρολογικά ευαίσθητες περιοχές.
– Όπως και σε κάθε άλλη περιφερειακή ενότητα, έτσι και στη Χαλκιδική απαιτείται εναρμόνιση με τις κατευθύνσεις του ΕΣΔΑ, του ΠΕΣΔΑ και των ΤΟΣΔΑ, βλ. προηγούμενες περιφερειακές ενότητες. Όμως εδώ υπάρχουν και ιδιαίτερα ζητήματα που προκύπτουν από την εποχιακή εκτίναξη του πληθυσμού κατά τους θερινούς μήνες, οπότε ο πληθυσμός του νότιου τμήματος του Νομού ξεπερνά το ένα εκατομμύριο και αυξάνονται αντίστοιχα οι ποσότητες των οργανικών αποβλήτων και γενικά των αστικών αποβλήτων, αλλά και από την λειτουργία πολλών μονάδων ελαιοτριβείων και επεξεργασίας βρώσιμης ελιάς. Επομένως, υπάρχει ανάγκη για σφαιρικότερη και αποτελεσματικότερη εξέταση της διαχείρισης των οργανικών αποβλήτων στην Περιφ. Ενότητα και για την παράθεση νέων συλλογικών προτάσεων που θα είναι εφαρμόσιμες και οικονομικά συμφέρουσες για την περιοχή της Χαλκιδικής, ακολουθώντας τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και μετατρέποντας το πρόβλημα μιας δραστηριότητας (απόβλητα) σε πόρο (λίπασμα) για κάποιες άλλες συμβατές δραστηριότητες.
Προτείνουμε την κομποστοποίηση ή συγκομποστοποίηση διαφόρων κατηγοριών οργανικών αποβλήτων, σ΄αυτάπεριλαμβάνονταιτααπόβλητα αποβλήτων ελαιοτριβείων και μονάδων επεξεργασίας βρώσιμης ελιάς σε συνδυασμό με την αξιοποίηση οργανικών αποβλήτων τουριστικών επιχειρήσεων και εστιατορίων.
– Προτείνουμε τη Δημιουργία προαστιακού σιδηροδρόμου διαμπερούς κυκλοφορίας, που θα συνδέει τις πόλεις των σιδηροδρομικών αξόνων της Κεντρικής Μακεδονίας και τις ανατολικές παραλιακές οικιστικές περιοχές και τη Χαλκιδική με το μητροπολιτικό κέντρο, τέτοιες μελέτες υπάρχουν και βασίζονται στην αρχή ότι η πολιτική των συγκοινωνιών πρέπει να στραφεί προς τα μέσα μαζικής μεταφοράς και ιδιαίτερα σταθερής τροχιάς.
– Η Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζει μεγάλη μεταλλευτική και βιομηχανική δραστηριότητα. Είναι αμφίβολο αν το οικονομικό όφελος από τη δραστηριότητα αυτή αντισταθμίζει τις ζημίες που προκαλεί στους άλλους οικονομικούς κλάδους της περιοχής (γεωργία, τουρισμός, αλιεία) και κυρίως στο περιβάλλον και την κοινωνική συνοχή του νομού. Απαιτείται αναθεώρηση του μεταλλευτικού χαρακτήρα της Ανατολικής Χαλκιδικής, πλήρης απαγόρευση της χρήσης κυανίου στην επεξεργασία των μεταλλευμάτων, ειδικές ρυθμίσεις για τις επιφανειακές και υπόγειες εξορύξεις και κυρίως, κοινωνική συμφωνία σε δραστηριότητες τέτοιας έντασης και έκτασης.
– Στον τομέα του Τουρισμού, προωθούμε συγκεκριμένα μέτρα για αντιμετώπιση των πιο ακραίων περιβαλλοντικών και κοινωνικών / οικονομικών επιπτώσεων του μαζικού τουρισμού και σε δεύτερο στάδιο μία συνολική στροφή σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο στήριξης δίκαιων, βιώσιμων και οικολογικών μορφών τουρισμού, ξεκινώντας από τα πιο απλά όπως πχ η εγκατάσταση βιολογικών καθαρισμών σε όλους τους παραθαλάσσιους οκισμούς και φτάνοντας μέχρι τη λειτουργία ειδικών σχολών τουρισμού στην Περιφερειακή Ενότητα.
– Στον πρωτογενή τομέα, σημαντική είναι η παραγωγή πράσινης ελιάς, μελιού, κρασιού και σιταριού. Χρειάζεται ένας ή περισσότεροι υγιείς συνεταιρισμοί καλλιεργητών που θα οργανώσουν την παραγωγή (μητρώο αγροτών, καταγραφή ελαιόδενδρων, προώθηση βιολογικών μεθόδων αντιμετώπισης των προσβολών, επαφές με εξαγωγείς, έρευνα αγοράς, ενημέρωση καλλιεργητών κλπ) και θα προωθήσουν το προϊόν στην ελληνική και διεθνή αγορά χωρίς μεσάζοντες ή άλλους περιοριστικούς παράγοντες.
– Στη Χαλκιδική υπάρχουν 4 εκ. στρέμματα δάσους. Απαιτούνται μελέτες προστασίας από δασαρχεία και εθελοντική βοήθεια από περιβαλλοντικές οργανώσεις, ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μέσα από συνεχιζόμενη περιβαλλοντική εκπαίδευση, πολλές νέες αντιπυρικές ζώνες, πρόσθετα μέτρα πρόληψης πυρκαγιών και ενδυνάμωση του σωματείου αλληλοβοήθειας των δασοπυροσβεστών.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΜΑΘΙΑΣ
Οι ενεργοί πολίτες της Ημαθίας, όλοι όσοι μοιράζονται τον τόπο αυτό, ανεξάρτητα από καταγωγή, ηλικία, φύλο, αρτιμέλεια, αγοραστική δύναμη, κοινωνική θέση, ιθαγένεια, θρήσκευμα, πολιτισμική ταυτότητα ή σεξουαλικό προσανατολισμό επιδιώκουν έναν καλύτερο Δήμο με βάση τις αρχές της Οικολογίας και της Kινητοποίησης της Kοινωνίας και στόχο την εισαγωγή νέων, βιώσιμων, αξιοκρατικών, ελπιδοφόρων, συμμετοχικών και κοινωνικά δίκαιων χαρακτηριστικών στην καθημερινότητα των πολιτών.
Προτάσεις :
– Επανασχεδιασμός και αναθεώρηση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου της Βέροιας με σημαντική μείωση του συντελεστή δόμησης. Προτείνεται να μην κατασκευαστεί κανένα νέο δημοτικό κτίριο σε ελεύθερο χώρο.
– Φύτευση όλων των χαρακτηρισμένων χώρων ως προκήπια και ακάλυπτοι χώροι πολυκα-τοικιών.
– Προώθηση της δημιουργίας διαδημοτικού ή μητροπολιτικού φορέα διαχείρισης του ενδοαστικού πρασίνου με τη βοήθεια και εθελοντικών ομάδων, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθούν σε επιλεγμένους χώρους «αστικοί βιολογικοί λαχανόκηποι» για την μερική κάλυψη των αναγκών των κατοίκων αλλά και για εκπαιδευτικούς λόγους.
– Διαπλάτυνση όλων των πεζοδρομίων στο ελάχιστο ελεύθερο πλάτος που προβλέπει ο νόμος και τοποθέτηση σταθερών εμποδίων για την προστασία τους από την κατάληψη από τα ΙΧ, ενώ όπου χρειάζεται θα δημιουργηθούν επιπλέον πεζόδρομοι (πχ συνοικίες Καλλιθέας, Προμηθέα, Εργοχχωρίουκλπ).
– Κατασκευή περισσότερων διαβάσεων, αρχικά στο κέντρο και αργότερα στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας
– Εμπλουτισμός των διαθέσιμων μέσων μαζικής μετακίνησης, με ιδιαίτερη έμφαση στο ποδήλατο.
-Δημιουργία οργανωμένου ποδηλατικού πάρκου στα δύο στρατόπεδα του Β’Σώματος (ότανεπιτευχθείηπαραχώρησήτουστονΔήμο) μεδιαδρομέςαναψυχήςπολλώνεπιπέδωνκαιμορφών.
– Δημιουργία «τουριστικής» διαδρομής που θα ενώνει αρχαιολογικούς χώρους (Βεργίνα, Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας, Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας, κ.α.).
– Σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Βέροιας θα πρέπει να αποφασισθεί συγκεκριμένο ωράριο στο οποίο θα μπορούν τα καταστήματα να ανεφοδιάζονται, ειδικά στο πεζοδρομημένο κέντρο ή στην οδό Μητροπόλεως.
– Μετατροπή όλων των σχολείων του Δήμου Βέροιας σε ολοήμερα, με πρόσβαση για όλους χωρίς αποκλεισμούς σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.
– Οι προαύλιοι χώροι των σχολείων (δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια) θα πρέπει να μετατραπούν σε οάσεις πρασίνου.
-Όλα τα κτίρια των σχολείων θα πρέπει να γίνουν πρότυπα ενεργειακής κατανάλωσης.
-Διεξαγωγή εκπαιδευτικών εκδρομών, με προετοιμασία της επίσκεψης από το σχολείο.
-Τα προϊόντα που θα διατίθενται από τα κυλικεία των σχολείων αλλά και τα γεύματα που παρέχονται από τους παιδικούς/βρεφονηπιακούς σταθμούς θα πρέπει να είναι μόνο βιολογικής προέλευσης, στα πλαίσια των «πράσινων προμηθειών» του Δήμου Βέροιας
– Ενίσχυση, με ολοκληρωμένο σχέδιο και εργαλεία, της βιολογικής γεωργίας, των τοπικών μικρών οικοτεχνιών, των αγροτουριστικών μονάδων και των τοπικών παραγωγικών πόρων. Δημιουργία ζωνών υποχρεωτικά βιολογικής καλλιέργειας γύρω από οικολογικά ευαίσθητες περιοχές και οικισμούς του Νομού Ημαθίας.
– Σύνδεση των ενισχύσεων σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις με όρους και υποχρεώσεις για τήρηση συγκεκριμένων περιβαλλοντικών και ποιοτικών προδιαγραφών στην παραγωγή.
-Τακτική και έγκαιρη εξόφληση του συνόλου των ενισχύσεων για όλους τους δικαιούχους. Αξιοποίηση των ευρωπαϊκών ρυθμίσεων που επιτρέπουν περιορισμένες εθνικές ενισχύσεις.
-Δημιουργία ανεξάρτητων δικτύων παραγωγής-διανομής- κατανάλωσης, δίκτυα παραγωγών-καταναλωτών για απευθείας διακίνηση, χωρίς μεσάζοντες.
-Υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης των αγροτικών προϊόντων και
θέσπιση φερέγγυων μηχανισμών επαλήθευσης.
-Μετατροπή των σημερινών λαϊκών αγορών σε αγορές αποκλειστικά αγροτών – παραγωγών.
-Άμεση καταβολή των οφειλομένων στους αγρότες για υλοποιημένα ευρωπαϊκά προγράμματα (Σχέδια βελτίωσης, νέοι αγρότες, Leaderκλπ).
-Εισαγωγή των προϊόντων βιολογικής γεωργίας στα νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς και σχολεία του Νομού Ημαθίας στο πλαίσιο μιας πολιτικής “πράσινων δημόσιων προμηθειών”.
– Ταχεία χορήγηση του “ποιοτικούπαρακρατήματος”μεπροτεραιότηταστιςεκμεταλλεύσεις της βιολογικής γεωργίας και της ολοκληρωμένης διαχείρισης.
-Συνεχής εκπαίδευση και ενημέρωση των παραγωγών σχετικά με καινοτόμα προγράμματα, που εισάγουν και εδραιώνουν καλές γεωργικές / κτηνοτροφικές πρακτικές.
-Λειτουργία στην Περιφέρεια ενός αποτελεσματικού συστήματος ελέγχου της χορήγησης και χρήσης φυτοφαρμάκων.
-Αξιοποίηση των αγροτικών/κτηνοτροφικών υπολειμμάτων είτε μέσω παραγωγής κομπόστ για τον εμπλουτισμό των εδαφών και την προστασία από διάβρωση, είτε μέσω της παραγωγής βιοκαυσίμων για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της αγροτικής παραγωγής.
-Υλοποίηση ολοκληρωμένων αγρο- περιβαλλοντικών σχεδίων για τη βιωσιμότητα της υπαίθρου, τον οικολογικό και αγροτικό τουρισμό και για να δοθεί προτεραιότητα στα συμφέροντα των μικρών αγροτών στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας.
-Εκστρατείες ενημέρωσης του πολίτη για τα ασφαλή και ποιοτικά τρόφιμα,
και την αξία των βιολογικών τροφίμων.
– Να κλείσουν οριστικά και να αποκατασταθούν οι ανεξέλεγκτοι χώροι διάθεσης απορριμμάτων (Χ.Α.Δ.Α.). Λέμε όχι στην καύση απορριμμάτων καθώς και στη δημιουργία νέων ΧΥΤΑ. Λειτουργία μόνο Χ.Υ.Τ.Υ.
– Να λειτουργούν Προγράμματα συνεχούς ενημέρωσης και εκπαίδευσης των πολιτών στο εγκριθέν τοπικό και περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων, με στόχο την ορθή καταναλωτική συμπεριφορά.
– Να γίνουν δράσεις και συνεργασίες που θα στοχεύουν στη μείωση της συσκευασίας στο εμπόριο, καθώς επίσης και στην εισαγωγή της πράσινης χημείας στη παραγωγική διαδικασία.
– Δημιουργία δημοτικών ιατρείων σε δύο ή τρία σημεία του νέου Δήμου (στα γραφεία των πρώην κοινοτήτων) που θα δέχονται αποκλειστικά δημότες καταβάλλοντας ένα συμβολικό ποσό ή και καθόλου όταν πρόκειται για άνεργους ή μέλη ΚΑΠΗ. Στόχος λειτουργίας τους θα είναι η προληπτική ιατρική.
– Δημιουργία δικτύου κοινωνικών παντοπωλείων για τους άπορους και τους άνεργους του Δήμου.
– Υποστήριξη τοπικών δικτύων ανταλλαγής προϊόντων με εθελοντική συμμετοχή των δημοτών, υπό την αιγίδα του Δήμου Βέροιας.
– Δημιουργία δημοτικού ηλεκτρονικού γραφείου ευρέσεως εργασίας μέσω της αναβάθμισης της ιστοσελίδας του Δήμου αλλά και της Περιφέρειας.
– Εφαρμογή προγράμματος δημιουργικής απασχόλησης ατόμων της τρίτης ηλικίας «μπαξές στην ταράτσα».
– Οι αθλητικές υποδομές της Βέροιας είναι ικανοποιητικές, ωστόσο σημείο βελτίωσης μπορεί να υπάρξει στον τομέα της διαχείρισης των αθλητικών εγκαταστάσεων και με απλές ενέργειες να φέρουμε τους δημότες πιο κοντά στην καθημερινή άθληση.
– Συμμετοχή της Βέροιας και της Νάουσας σε όλα τα σχετικά διεθνή δίκτυα πόλεων κατά της κλιματικής αλλαγής.
– Συμμετοχή των Δήμων του Νομού σε συνεργασία με άλλους δήμους, σε εγκαταστάσεις ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες σε όλα τα δημοτικά κτίρια και τα σχολεία των Δήμων.
– Για τις προμήθειες δημοτικών οχημάτων, βασικό κριτήριο θεωρείται η χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση καυσίμου. Εκπαίδευση των οδηγών τους για χρήση με χαμηλή κατανάλωση. Να διερευνηθούν οι προοπτικές για πιλοτικές εφαρμογές βιοκαυσίμων και ηλεκτροκίνησης (από ανανεώσιμη ενέργεια).
– Εξοπλισμός των δημοτικών συστημάτων φωτισμού με λυχνίες LED
– Εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των δημοτών για πρακτικά θέματα εξοικονόμησης, σε συνεργασία με περιβαλλοντικές οργανώσεις και άλλους φορείς.
– Σύνδεση με τις πολιτικές του δήμου και σε άλλους τομείς που επηρεάζουν την κατανάλωση ενέργειας, όπως το κυκλοφοριακό, η ανακύκλωση και το πράσινο.
– Δημιουργία ειδικού δημοτικού γραφείου “Πράσινης Κατανάλωσης” για πληροφόρηση των δημοτών σε καταναλωτικά θέματα, ώστε να μπορούν να επιλέγουν για τις αγορές τους προϊόντα και υπηρεσίες φιλικότερες προς το περιβάλλον.
– Εφαρμογή προγράμματος για χωριστή συλλογή των τηγανισμένων λαδιών, σε πρώτη φάση από καταστήματα φαγητού, για χρήση του ως βιοκαύσιμα σε δημοτικά οχήματα. Συνεργασία με ανάλογες εταιρίες.
– Καμπάνια ενημέρωσης των εργαζομένων για την ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας και ανακοίνωση των στόχων ανά υπηρεσία, ανά ιδιωτικό κατάστημα και ανά κτίριο.
– Δράσεις για την αναβάθμιση της εικόνας και της αποτελεσματικότητας της δημοτικής αστυνομίας Βέροιας. Τέτοιες δράσεις μπορεί να είναι: η τακτική ανά χρόνο εξέταση των δημοτικών αστυνομικών, εκγύμναση, τακτική εκπαίδευση (π.χ. ανά διετία) σε διάφορα αντικείμενα που θα κριθούν απαραίτητα (όπως η αναγνώριση εγκληματικών δράσεων πχ διακίνηση ναρκωτικών και η προαγωγή γυναικών),
– Στοχοποίηση για μείωση των δεικτών παραβατικότητας κυρίως σε όσα αδικήματα έχουν σχέση με την προστασία της υγείας των πολιτών (π.χ. παραβάσεις του ΚΟΚ, αντικαπνιστικός νόμος), το περιβάλλον (π.χ. μόλυνση υδάτων, ρίψη μπάζων) και την λειτουργία των επιχειρήσεων (π.χ. παράνομο εμπόριο, ανασφάλιστο προσωπικό, καταπάτηση δημόσιων χώρων).
– Αυστηροί έλεγχοι για τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων στα petshops που εμπορεύονται ζώα. Nέες άδειες μόνο για καταστήματα που δεν θα εμπορεύονται ζώα με απώτερο στόχο να σταματήσει η εμπορευματοποίηση των ζώων.
– Έλεγχοι από τις Περιφέρειες για την παράνομη εκτροφή ζώων.
– Δέσμευση του Δήμου Βέροιας ότι δεν θα δέχεται τσίρκο με ζώα στα όριά του.
– Μέτρα κατά της θανάτωσης ζώων με δηλητηριασμένα δολώματα «φόλες».
– Ανάληψη καθηκόντων από την αγροφυλακή και δασοφυλακή σχετικά με τα ζώα στην ύπαιθρο. Έλεγχο σήμανσης για τα δεσποζόμενα ζώα (κυνηγών και κτηνοτρόφων), έλεγχο περιπτώσεων κακοποιήσεων, κ.α.
– Δημιουργία δημοτικού κτηνιατρείου, με έμφαση στα αδέσποτα.
– Αποτελεσματική οργάνωση της βάσης δεδομένων με τα μικροτσίπ για την ηλεκτρονική ταυτοποίηση των δεσποζόμενων σκύλων, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο.
– Ευαισθητοποίηση των κηδεμόνων ζώων, σε συνεργασία με τις ζωοφιλικές οργανώσεις, για την καθαριότητα και την υγιεινή των δημόσιων χώρων της πόλης. Τα πρόστιμα για περιττώματα στο δρόμο να χρησιμοποιούνται σε προγράμματα προστασίας των αδέσποτων ζώων.
– Ειδικοί χώροι στα πάρκα για αφόδευση σκύλων. Επιβολή προστίμων σε κηδεμόνες που αδιαφορούν για τα περιττώματα των ζώων τους.
– Δυνατότητα μεταφοράς ζώων συντροφιάς με τα μαζικά μέσα μεταφοράς, με παράλληλα μέτρα για να μην ενοχλούνται οι άλλοι επιβάτες.
– Στους αρχαιολογικούς χώρους, η κατάργηση της χρήσης ζιζανιοκτόνων μπορεί να σταματήσει τις μαζικές δηλητηριάσεις πουλιών. Πάρκα, ρέματα και αρχαιολογικοί χώροι μπορούν να προσφέρουν καταφύγιο σε πουλιά με τη φύτευση σποροφόρων φυτών για την τροφή τους.
– Έλεγχοι σε όλους τους δίαυλους διακίνησης ειδών άγριας ζωής σχετικά με την ύπαρξη συνοδευτικών πιστοποιητικών που προβλέπει η συνθήκη CITES.
– Μαθήματα φιλοζωίας και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στα σχολεία της Βέροιας, με συνεργασία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που παράλληλα με την προώθηση της φυτικής διατροφής, θα συμβάλλουν στην αρμονική συνύπαρξη με τα ζώα. Διάθεση χορτοφαγικών υγιεινών επιλογών στα κυλικεία των σχολείων της πόλης.
– Ενημερωτικές εκστρατείες για τα οφέλη της φυτικής διατροφής, ενέργεια η οποία συνδέει την προστασία των ζώων με θετικά αποτελέσματα για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ
Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα μας λόγω των δύο σημαντικών βουνών (Όλυμπος και Πιέρια), της ακτογραμμής που διαθέτει (100 περίπου χιλιόμετρα) αλλά και λόγω της γεωγραφικής του θέσης και της εγγύτητας του με το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Η παραλία είναι εκτεταμένη ενώ δεν υπάρχουν φυσικά λιμάνια.
Τα προβλήματα πουαντιμετωπίζει η Περιφ. Ενότητα δεν διαφέρουν απ’αυτάπουαναφέρονταισταπροβλήματατηςΠεριφέρειαςστοσύνολοτης.
Ο οποιοσδήποτε προγραμματισμός για την ανάπτυξη περιοχών του νομού πρέπει να στηρίζεται στις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης. Το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον δεν αποτελεί ύλη προς εκμετάλλευση, αλλά αυθύπαρκτη αξία. Πρέπει να αποφευχθεί η παραπέρα ανάπτυξη τουρισμού μαζικής μορφής, καθώς ο μαζικός τουρισμός δρα αρνητικά στις αξίες της Περιφερειακής Ενότητας.
Προτάσεις :
– Λήψη μέτρων για τις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο της ανεργίας. Οι παρεμβάσεις για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, η συμβουλευτική στην απασχόληση και η προώθηση της απασχόλησης μπορούν άμεσα να συνδυαστούν με την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης στην Περιφ. Ενότητα Πιερίας.
– Αναδιάρθρωση της πρωτογενούς παραγωγής και ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, έρευνα και μέτρα για την αποκατάσταση της αλιείας.
– Στήριξη της ντόπιας βιοτεχνίας και βιομηχανίας, ώστε η δευτερογενής παραγωγή του νομού να αποκτήσει βιωσιμότητα, χρησιμότητα και να εξυπηρετεί τις τοπικές ανάγκες, να έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση, να αποκτήσει κουλτούρα καινοτομίας και ποιότητας, να είναι οικολογική και μέσω αυτής να δοθεί η μάχη για την αντιμετώπιση της μεγάλης ανεργίας κυρίως στους νέους και νέες του Νομού.
– Αλλαγή του μοντέλου τουρισμού που έχει επικρατήσει στην Περιφ. Ενότητα και προώθηση εναλλακτικών μορφών. Ο οικοτουρισμός, ο αγροτουρισμός, η ανάδειξη των ιστορικών μνημείων της περιοχής, ο αρχαιολογικός χώρος του Δίου, η Πύδνα , η Μεθώνη και όλες οι ιστορικές περιοχές, ο Όλυμπος , τα Πιέρια, οι Αλυκές Κίτρους κ.α. ζητούν μια διαφορετική προσέγγιση από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση.
– Κατασκευή της 13 ΠΑΘΕ που συνδέει την Πιερία με την Ελασσόνα και αποτελεί την εναλλακτική οδό σύνδεσης της βόρειας με την νότια Ελλάδα.
– Άμεση λειτουργία του Βιολογικού Σταθμού Λιτόχωρου
– Το σταμάτημα της κατασκευής και η μη λειτουργία των παράπλευρων διοδίων της εθνικής οδού στη νότια Πιερία .
– Ορθολογική λειτουργία και η στεγανοποίηση των ΧΥΤΑ Κατερίνης
– Επένδυση στην κατασκευή σχολικών μονάδων στην πόλη της Κατερίνης για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της διπλοβάρδιας στα Δημοτικά Σχολεία της Κατερίνης και η υπερσυγκέντρωση μαθητικού δυναμικού στα Γυμνάσια και Λύκεια της πόλης.
– Άμεση κατασκευή της οδού που συνδέει την πόλη με το νέο Νοσοκομείο.
– Συνεργασία με το Δήμο Κατερίνης για να αντιμετωπιστεί το εξαιρετικά οξυμένο πρόβλημα του κυκλοφοριακού της Πόλης.
– Αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης. Η Πιερία συγκαταλέγεται στις περιοχές της χώρας με τη μεγαλύτερη και πιο εκτεταμένη παράνομη, αλλά και άναρχη δόμηση.
– Ίδρυση και λειτουργία Βιοτεχνικών Πάρκων στην Περιφ. Ενότητα με διευθέτηση των πολεοδομικών προβλημάτων και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την λειτουργία των παραγωγικών μονάδων.
– Εκπόνηση μελέτης για τις δυνατότητες ίδρυσης και λειτουργίας Τεχνολογικού Πάρκου.
– Άμεση ολοκλήρωση της σύνταξης της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης(ΕΠΜ) του Ενικού Δρυμού και να γίνουν οι διαδικασίες έγκρισής της.
– Να υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα που θα προτείνει η ΕΠΜ για την επέκταση των ορίων και τις κατευθύνσεις λειτουργίας και διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού.
– Να εκπονηθεί Σχέδιο Διαχείρισης και να συνταχθεί νέος κανονισμός λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού.
– Να οργανωθεί και να στελεχωθεί με επαρκές προσωπικό ο Φορέας Διαχείρισης του Ε.Δ.Ο. σύμφωνα με τις παραπάνω εγκεκριμένες μελέτες.
– Να μην υπάρχει καμία κτηνοτροφική μονάδα χωρίς επεξεργασία των λυμάτων και να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη διάθεση τους σε ρέματα.
– Εφαρμογή των μελετών και αυστηρών όρων περιβαλλοντικών επιπτώσεων στα Πιέρια.
– Άμεση αποκατάσταση των εγκαταλειμμένων σκουπιδότοπων των οικισμών.
– Ρύθμιση και καθορισμό των ζωνών οικιστικού ελέγχου, χρήσεων γης και των όρων δόμησης, στην περιοχή του Ελατοχωρίου μέχρι το Χιονοδρομικό Κέντρο, στους παλιούς οικισμούς Πέτρας, Άνω Μηλιάς, Μόρνας, Φτέρης, Βρίας και σε όλους τους οικισμούς των Πιερίων.
– Έλεγχος και εφαρμογή αυστηρών διαχειριστικών μελετών υλοτομίας στα Πιέρια.
– Αντιμετώπιση των απειλών των υγροβιοτόπων με συστηματική παρακολούθηση και την ολοκληρωμένη διαχείριση στοιχεία που σήμερα απουσιάζουν.