Δημοκρατία
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Για μας, συμπολίτες μας είναι όλοι/ες όσοι/ες μοιράζονται μαζί μας τον τόπο που ζούμε, ανεξάρτητα από καταγωγή, ιθαγένεια, θρήσκευμα, ηλικία, φύλο, αναπηρία, αγοραστική δύναμη, κοινωνική θέση, πολιτισμική ταυτότητα, σεξουαλικό προσανατολισμό ή/και ταυτότητα κοινωνικού φύλου. Αγωνιζόμαστε για την κατάργηση όλων των διακρίσεων, των προκαταλήψεων, των στερεοτύπων, των αποκλεισμών και την εξάλειψη κάθε είδους βίας, λεκτικής, σωματικής και ψυχολογικής και διεκδικούμε ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα για όλες και όλους. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες που θα επιτρέ-πουν την ενδυνάμωση, την αυτονομία, την πλήρη πολιτική και κοινωνική συμμετοχή όλων.
Η Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, μπορούν να αποτελέσουν την αφετηρία γι’αυτό. Βασικόςάξοναςτηςπολιτικής μας είναι να πούμε:
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΟΠΩΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΠΑΙΔΙΑ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ, ΑΣΤΕΓΟΙ, ΑΠΟΡΟΙ.
ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
ΑΣΤΕΓΟΙ – ΑΠΟΡΟΙ
1) Θα πρέπει να καταρτιστεί ένα σχέδιο δράσης για την Πολιτική Κοινωνικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας προβλέποντας τα αναγκαία κονδύλια για την καταπολέμηση της φτώχειας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής στις κοινότητες.
2) Να υιοθετηθούν οι πέντε στόχοι της καμπάνιας της FEANTSA:
- κανένας άνθρωπος να μη ζει στο δρόμο,
- κανένας άνθρωπος να μη διαμένει σε κατάλυμα επείγουσας φιλοξενίας για περισσότερο από ότι χαρακτηρίζεται “επείγον”,
- κανένας άνθρωπος να μη διαμένει σε μεταβατικό κατάλυμα περισσότερο από όσο απαιτείται για μία επιτυχημένη μετάβαση προς την ανεξάρτητη διαβίωση,
- κανένας άνθρωπος δε θα πρέπει να διώχνεται από ένα ίδρυμα χωρίς εναλλακτικές επιλογές στέγασης.
3) Να προωθηθεί η αλληλεγγύη σε κάθε περιοχή με τη δημιουργία ενός διαδραστικού χάρτη αναγνώρισης κ διάδοσης πρωτοβουλιών αμοιβαίας βοήθειας από ΜΚΟ, επιχειρήσεις και ομάδες πολιτών.
4) Να εφαρμοστούν προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για να διασφαλιστεί η στέγαση, σίτιση και πρόσβαση των άστεγων σε ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες που θα βοηθήσουν την αποκατάσταση και επανένταξή τους.
5)Να ενισχυθούν τα τοπικά δίκτυα υποστήριξης σε όλη την περιφέρεια, μεγιστοποιώντας τη χρήση δημόσιων και κοινοτικών πόρων και όπου χρειάζεται, συμπληρώνοντας εδαφικά κενά, με σκοπό τη βελτίωση των μέτρων για την πρόληψη της χρόνιας έλλειψης στέγης.
6) Ανάπτυξη και προώθηση τηλεφωνικής υπηρεσίας που αφορά άστεγους ώστε οι κοινωνικές αντιδράσεις να αντιμετωπίζονται όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα και να μην καταλήγουμε πάντα στη λύση της αστυνομικής παρέμβασης.
7) Παροχή αστυνομικής κατάρτισης προσαρμοσμένης στην πραγματικότητα της έλλειψης στέγης για να αποφευχθεί η ποινικοποίηση των άστεγων και να αποτραπούν σωματικές ή θανατηφόρες παρεμβάσεις τρίτων.
ΑΜΕΑ
Οι πόλεις και οι δημόσιες –ιδιωτικέςυπηρεσίεςδενείναιπροσβάσιμες ακόμη στους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, προβλήματα όρασης ή άλλη αναπηρία όπως και στους ηλικιωμένους για αυτό θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες μετατροπές και προσθήκες, ώστε όλοι οι δημόσιοι χώροι, κτίρια, σχολεία, χώροι ψυχαγωγίας, πολιτισμού-άθλησης και μέσα μαζικής μεταφοράς να είναι προσβάσιμοι σε όλους.
Να δοθούν ίσες ευκαιρίες για πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην περίθαλψη, στην επικοινωνία και στην πληροφόρηση, στην απασχόληση και στην κοινωνική ασφάλιση, στα δημόσια αγαθά και στις υπηρεσίες, ώστε να πάψουν να ζουν συμπολίτες μας σ’αυτέςτιςσυνθήκεςαπομόνωσηςκαιαποκλεισμού.
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Η ξενοφοβία και ο ρατσισμός, συνδυαζόμενα έντεχνα με το σοβαρότατο και υπαρκτό πρόβλημα της ανεργίας που διογκώνεται διαρκώς, μαζί και με το επιχείρημα ότι οι ξένοι μας παίρνουν τις δουλειές, τείνουν να δημιουργήσουν μια επικίνδυνα εκρηκτική κατάσταση. Για αυτό θα πρέπει να δημιουργήσουμε μηχανισμούς της Αυτοδιοίκησης με βασική αποστολή να εντάξει τους μετανάστες στο εργατικό δυναμικό με κανονικά μεροκάματα και ασφάλιση.
Προτείνουμε:
- Να χορηγηθεί άσυλο σε όσους το δικαιούνται.
- Να μορφωθούν τα προσφυγόπουλα και να επιμορφωθούν όσοι μετανάστες επιλέξουν να μείνουν στη χώρα και να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν προγράμματα επαγγελματικής αποκατάστασης.
- Να προωθηθεί η διαπολιτισμική επικοινωνία μέσα από οργάνωση εκδηλώσεων.
- Να ιδρυθεί κέντρο προσφύγων με πλήρη στελέχωση, ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες και ξενώνα φιλοξενίας, με χρηματοδότηση από την Αυτοδιοίκηση και με κοινωνικό έλεγχο από κινήματα και ομάδες πολιτών που ασχολούνται με το ζήτημα για να στηρίξουμε τους πιο ευάλωτους από αυτούς, σε κάθε περιφέρεια/δήμο.
- Να διοργανωθούν εκστρατείες ευαισθητοποίησης για την προώθηση πολυμορφίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την αντιμετώπιση του ρατσισμού.
- Να αναπτυχθεί μία ευαίσθητη και τοπική προσέγγιση για την εποπτεία των τόπων λατρείας βασισμένη στην εμπειρία των δήμων, επιβεβαιώνοντας το δικαίωμα κάθε ατόμου να ασκεί τη θρησκεία του και να προσεγγίζει τους τόπους λατρείας σύμφωνα με τις ευθύνες της Περιφέρειας (διαχείριση αποβλήτων, στάθμευση κ.α)
- Να αναγνωριστεί η μοναδική κατάσταση του συγκεκριμένου πληθυσμού και να δημιουργηθεί ένα Γραφείο για τις αυτόχθονες υποθέσεις, κατά προτίμηση υπό την καθοδήγηση ενός ατόμου από αυτήν την κοινότητα.
ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Να αναγνωριστεί και έμπρακτα πως η βία κατά των γυναικών αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του ανθρώπινου δικαιώματος και πως το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο όταν οι δομές υποστήριξης είναι υποτυπώδεις έως ανύπαρκτες.
Οι δομές υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών να στελεχώνονται με ειδικούς, ώστε να παρέχεται η πλήρη ψυχολογική, νομική και επαγγελματική υποστήριξή τους.
ΠΑΙΔΙΑ-ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Να πάψει η μαθητική διαρροή (για οικονομικούς λόγους) που θεωρείται η βασική αιτία γέννησης της παιδικής εργασίας.
Να δημιουργηθούν οι δομές υποστήριξης των παιδιών αυτών καθώς και των οικογενειών τους.
Να διασφαλιστεί η ισορροπημένη ανάπτυξη όλων των παιδιών με την παροχή ελεύθερων χώρων για τις αθλητικές κ,α δραστηριότητες των παιδιών και εφήβων.
ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ
Η Περιφέρεια πρέπει να φροντίζει, ώστε να δημιουργείται κλίμα αποδοχής της σεξουαλικότητας ασχέτως φύλου, προσανατολισμού, ηλικίας, φυλής και θρησκείας.
Να δραστηριοποιείται με σύμμαχο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ενημέρωση- πρόληψη του βιασμού μέσα και έξω από το γάμο για τις γυναίκες.
Να παρέχει στήριξη με στόχο τη δημόσια αποδοχή τους στους/στις αμφιφυλόφιλους/ες όσο αφορά το δικαίωμά τους/τες στην ανατροφή και κηδεμονία των παιδιών τους.
Να προβαίνει σε προγράμματα ενημέρωσης για την κοινωνική αποδοχή και στήριξη των ομοφυλόφιλων/ες.