Η Οικολογία – Πράσινη Λύση για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού
Εν μέσω εθνικού πένθους η απόπειρα Ιδιωτικοποίησης του Νερού
Με τη χθεσινή ψήφιση του νομοσχεδίου για την Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων επιχειρείται η ανατροπή μιας σειράς από προηγούμενες νομικές και πολιτικές διασφαλίσεις του χαρακτηρισμού του νερού ως «κοινωνικό αγαθό», με πιο κραυγαλέα την περσινή απόφαση του ΣτΕ, η οποία έκρινε ως αντίθετη στο Σύνταγμα την ένταξη των ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ στο Υπερταμείο. Ο ΟΗΕ και η ΕΕ, ήδη από το 2010 έχουν αναγνωρίσει επίσημα και εμφατικά ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα «το δικαίωμα πρόσβασης σε ασφαλές και καθαρό πόσιμο νερό και στην αποχέτευση …». Ας μη ξεχνάμε και το Δημοψήφισμα που έγινε στη Θεσσαλονίκη το 2014, με το οποίο εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες ψήφισαν κατά 98% ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, 800 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από λειψυδρία και άλλοι τόσοι από υπερβολικά υψηλές τιμές νερού, κυρίως εξαιτίας ιδιωτικοποίησης των πηγών και των δικτύων, που εκτός των άλλων φέρνει κατά κανόνα υποβάθμιση της ποιότητάς του. Η ιδιωτικοποίηση του νερού, ως περιορισμένος φυσικός πόρος, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την επιχειρηματικότητα που επιδιώκει αύξηση των κερδών μέσα από αύξηση του όγκου πωλήσεων.
Ο επικεφαλής της Οικολογίας – Πράσινης Λύσης, περιφερειακός σύμβουλος Φίλιππος Γκανούλης δήλωσε σχετικά: «Το νερό είναι αδιαπραγμάτευτα δημόσιο κοινωνικό αγαθό, ενώ τα υδάτινα οικοσυστήματα είναι ανεκτίμητα και η προστασία τους απόλυτο προαπαιτούμενο της ορθολογικής διαχείρισης των υδατικών πόρων της περιφέρειας μας. Η μάχη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού δεν τελειώνει σαφώς εδώ, γίνεται πλέον μάχη για τη Δημοκρατία και τους θεσμούς της, ιδιαίτερα όταν αυτοί σχετίζονται με την τροφή, την ενέργεια, την υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών.»
Το γραφείο τύπου της παράταξης