Δυναμώστε τη φωνή της Πολιτικής Οικολογίας στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο
Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Φίλιππος Γκανούλης αρθρογραφεί στην εφημερίδα ThessNews ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Οι δοκιμασμένες πράσινες λύσεις δεν μπορούν άλλο να περιμένουν
Φτάσαμε λοιπόν δύο μόλις μέρες πριν τις κρίσιμες εκλογές για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο τέλος μιας προεκλογικής περιόδου χωρίς ουσιαστικό πολιτικό διάλογο μεταξύ των υποψηφίων, χωρίς ουσιαστική σύγκριση προτάσεων και προγραμμάτων. Η παράταξη μας, η Οικολογία-Πράσινη λύση, έδωσε τον αγώνα της με όλα τα μέσα που διέθετε, προτάσσοντας το πρόγραμμα της για μία καλύτερη Περιφέρεια, για μία αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής για τον πολίτη. Οι βασικότεροι λόγοι για τους οποίους είναι αναγκαίο να δυναμώσει η φωνή της πολιτικής Οικολογίας στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο είναι:
– Προώθηση ενός νέου καινοτόμου παραγωγικού μοντέλου κυκλικής οικονομίας στον ήδη εξασθενημένο παραγωγικό ιστό της περιφέρειας. Στροφή των χρηματοδοτήσεων της περιφέρειας που αφορούν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα προς μία σαφή πράσινη καινοτόμα κατεύθυνση που θα δώσει πλήθος νέων θέσεων εργασίας, σταματώντας την αιμορραγία φυγής των νέων στο εξωτερικό. Ήρθε η ώρα η περιφέρεια μας να σταματήσει να είναι η πρωταθλήτρια της ανεργίας, ήρθε η ώρα η Περιφέρεια μας να γίνει ένα πρότυπο κυκλικής οικονομίας στη γειτονιά των Βαλκανίων.
– Άμεση αλλαγή πολιτικών με πρωταρχική στόχευση προσαρμογής στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής πριν να είναι πολύ αργά. Επανασχεδιασμός και κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων φιλικών προς το περιβάλλον, ριζική αναδιοργάνωση της πολιτικής προστασίας ώστε να μην έρθουν ποτέ άλλα Μάτια και άλλες Μάνδρες, θωράκιση του πρωτογενή τομέα με έργα βιώσιμης διαχείρισης του αρδευτικού νερού και προστασίας κατά της υποβάθμισης των γεωργικών εδαφών.
– Προστασία της πλούσιας βιοποικιλότητας της Κεντρικής Μακεδονίας, αποτελεσματική πυροπροστασία των δασών, εκμηδενισμό της παράνομης υλοτομίας, κίνητρα προς ήπιες μορφές οικοτουρισμού.
– Ανάπτυξη βιώσιμου ποιοτικού τουρισμού συνδυάζοντας τόσο τον περιβαλλοντικό πλούτο της περιφέρειας όσο και το πολιτισμικό κεφάλαιο της που είναι σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητο και ξεχασμένο από τη σημερινή διοίκηση. Δημιουργία των κατάλληλων οδικών και άλλων υποδομών, ικανών να υποστηρίξουν την κατά περίπτωση αύξηση της επισκεψιμότητας.
– Αλλαγή της λογικής διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων με έμφαση στη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση δίνοντας νέες πρώτες ύλες και θέσεις εργασίας στην κυκλική οικονομία, εξοικονομώντας πόρους με ανταπόδοση στον πολίτη προστατεύοντας το περιβάλλον, ενισχύοντας τον ρόλο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Άμεση δημιουργία ΧΥΤΑ επικινδύνων.
– Στροφή των χρηματοδοτήσεων για τη δημιουργία βιώσιμων πράσινων πόλεων αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων, δημιουργία νέων χώρων πρασίνου και πράσινων διαδρομών, προώθηση του ποδηλάτου, άμεση ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων, δημιουργία συστημάτων συλλογής ομβρίων υδάτων προς δημοτική χρήση, ουσιαστική προστασία των περιαστικών δασών.
– Βιώσιμες μετακινήσεις, προώθηση του σιδηροδρόμου ως μέσο διασύνδεσης μεταξύ των πόλεων της περιφέρειας, επιλογή του τραμ ως εναλλακτικού μέσου μετακίνησης στην Θεσσαλονίκη, κίνητρα για τη μείωση χρήσης του Ι.Χ.
Για όλα αυτά και ακόμη περισσότερα η φωνή της ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ-ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΛΥΣΗΣ πρέπει να είναι στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο όσο πιο δυνατή γίνεται, ώστε να προωθήσει επιτέλους τις δοκιμασμένες λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης με στόχο τη ριζική ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των πολιτών της Κεντρικής Μακεδονίας, πέρα από επικοινωνιακές στρατηγικές χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα.
Από το φύλλο της THESSNEWS #159 (24/05/2019-26/05/2019)