Φ. Γκανούλης στην ThessNews: ΔΕΘ εκτός αστικού κέντρου
Πάγια θέση του οικολογικού κινήματος αποτέλεσε η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ σε περιοχή εκτός του αστικού ιστού της πόλης και η δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στη θέση της, καθώς η Θεσσαλονίκη κατέχει ένα από τα μικρότερα ποσοστά πρασίνου συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις (3,0 τ.μ./κάτοικο).
Η πρόταση αυτή στόχευε στην αποσυμφόρηση του κέντρου της πόλης και στη δραστική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Ακόμη και αν δεχτούμε την εκτίμηση της διοίκησης της ΔΕΘ σχετικά με το μεγάλο κόστος μετεγκατάστασης, θα περίμενε κανείς μία εναλλακτική πρόταση με κυρίαρχο συστατικό τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου, σε αντίθεση με την προτεινόμενη χρήση πρασίνου που δρα συμπληρωματικά σε εκθεσιακούς χώρους, εμπορικά κέντρα και ξενοδοχειακό συγκρότημα.
Όσον αφορά τις προτεινόμενες χρήσεις γης του τομέα V, που περιλαμβάνει κυρίως πράσινο, ορίζονται ως «Κεντρικές Λειτουργίες Πόλης» και όχι ως «Ελεύθεροι Χώροι-Αστικό Πράσινο», γεγονός που αφήνει υπόνοιες για τη μελλοντική χρήση της έκτασης.
Σημειώνεται ότι στο ΕΧΣ δεν προτείνονται πράσινες διαδρομές σύνδεσης σημαντικών τμημάτων της πόλης αλλά και δεν αναδεικνύεται ο κρίσιμος ρόλος που διαδραμάτισε η ΔΕΘ στην ιστορία της πόλης.
Το προτεινόμενο Ε.Χ.Σ. δεν ανταποκρίνεται επομένως στις απαιτήσεις ποιότητας ζωής μιας σύγχρονης Ευρωπαϊκής πόλης, ενώ η εφαρμογή του θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω περιβαλλοντική επιβάρυνση του κέντρου της Θεσσαλονίκης.