Οι ασύμφορες επενδύσεις των εξορύξεων
Νέο Επενδυτικό Σχέδιο υπέβαλλε η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» σχετικά με τις μεταλλευτικές της δραστηριότητες στη Β.Α. Χαλκιδική. Με το σχέδιο αυτό, αν και το περιεχόμενό του παραμένει κρυφό, είναι βέβαιο ότι ζητείται η τροποποίηση του υφιστάμενου σχεδίου, καθώς και των περιβαλλοντικών όρων, βάσει των οποίων έχει εγκριθεί η έως τώρα επιχειρηματική δράση της εταιρείας στην περιοχή.
Η δράση αυτή θεωρείται απόλυτα αναμενόμενη, υποδεικνύοντας την αδυναμία της εταιρείας να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που υπέβαλε πριν 10 χρόνια περίπου και δικαιώνοντας τους επικριτές της. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προ 10ετίας δεσμεύσεις της εταιρείας είχαν αξιολογηθεί ως μη εφαρμόσιμες από το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων, αλλά και από το ευρύτερο περιβαλλοντικό και κοινωνικό κίνημα της περιοχής. Παραθέτουμε πολύ συνοπτικά μερικές από αυτές :
- Απουσία εφαρμογής της απόληψης χρυσού με τη μέθοδο του flash melting.
- Αναβολή περιβαλλοντικής αποκατάστασης των τελμάτων Ολυμπιάδας, μάλιστα, τελευταία έγινε προσπάθεια για απόθεση καινούργιων λυμάτων από τις εξορύξεις στην περιοχή.
- Ακύρωση κατασκευής νέου λιμανιού στο Στρατώνι.
- Ακύρωση δημιουργίας μονάδας εμπλουτισμού στο Μαντέμ Λάκκο.
- Ακύρωση υλοποίησης στοάς Στρατωνίου.
- Το δημόσιο δεν είχε άλλα έσοδα εκτός των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων (παράλληλα υπήρξε καθίζηση στα εισοδήματα άλλων επαγγελματιών της περιοχής).
- Η κοινωνική αναστάτωση οδήγησε σε διαρκείς διαμάχες, συλλήψεις, δίκες και διχασμό της τοπικής κοινωνίας.
- Αντίθετα εφαρμόσθηκαν όλες οι καταστρεπτικές επιφανειακές αποψιλώσεις του δάσους, οι αποξηράνσεις εδαφών εξαιτίας των αντλήσεων στις υπόγειες στοές, η αποσταθεροποίηση του εδάφους κάτω από υπάρχοντες οικισμούς, η μείωση των αποθεμάτων νερού και η υποβάθμιση της ποιότητάς του καθώς και πλήθος άλλων περιβαλλοντικών παραβάσεων που πιστοποιούνται και από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος.
Αξιοσημείωτη κρίνεται η ταχύτητα με την οποία η νέα κυβέρνηση επιδιώκει την έγκριση αυτού του νέου επιχειρηματικού σχεδίου, όπως συνέβη και πριν 10 χρόνια, που το τότε Νομαρχιακό Συμβούλιο της Χαλκιδικής, δήλωσε πως διάβασε και ενέκρινε μέσα σε μερικές μέρες τη ΜΠΕ του έργου έκτασης 5.000 σελίδων. Συνεπώς, έτσι και σήμερα, η κυβέρνηση ανέθεσε την αξιολόγηση του Νέου Σχεδίου σε ιδιωτική εταιρεία μέσα στο ασφυκτικό όριο των τριών ημερών! Αδιαμφισβήτητα, όλα δείχνουν ότι το παιχνίδι «είναι στημένο», κάνοντας επώδυνη την διαπίστωση ότι το Ελληνικό Δημόσιο επιστρέφει στη λογική όπου υπακούει πλήρως στις επιθυμίες των επενδυτών, ανεξαρτήτως κοινωνικών και περιβαλλοντικών όρων, επιλέγοντας να αγνοήσει το συνολικό αρνητικό αποτέλεσμα για την περιοχή και την ελληνική οικονομία έναντι της προσωρινής και τοπικού χαρακτήρα εισροής κεφαλαίων.