Κοινωνικά άδικη και περιβαλλοντικά επιζήμια η χωροθέτηση της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα στη Μαυροράχη του Δήμου Λαγκαδά
Για άλλη μια φορά, αγνοώντας την απόφαση του Δήμου Λαγκαδά, τις ανησυχίες των κατοίκων, τις αρνητικές τοποθετήσεις επιστημόνων, εμπλεκόμενων Φορέων, κινημάτων και οργανώσεων, δόθηκε το πράσινο φως, για μια ακόμη επιβαρυντική δραστηριότητα για το περιβάλλον. Ειδικότερα, η δραστηριότητα αφορά στη χωροθέτηση Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) για την εξυπηρέτηση του Δυτικού Τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ).
Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο προτείνεται να κατασκευαστεί εντός της Γ’ Ζώνης, με ειδικό καθεστώς προστασίας του Εθνικού Πάρκου λιμνών Κορώνειας-Βόλβης, δηλαδή ένα ευαίσθητο και απειλούμενο οικοσύστημα εξαιρετικά μεγάλης σημασίας. Συνεπώς, ένα τέτοιο έργο αφορά τη μελλοντική περιβαλλοντική καταστροφή μιας από τις ελάχιστες εναπομείνασες ευαίσθητες περιοχές γύρω από τη Θεσσαλονίκη.
Όσον αφορά την περιβαλλοντική διάσταση του έργου, αρχικά, οι εισερχόμενες/υπό επεξεργασία ποσότητες είναι δεσμευτικές για όλα τα χρόνια, γεγονός που υπομονεύει την όποια προσπάθεια αύξησης της ανακύκλωσης. Πέραν, όμως, της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, το έργο προβλέπεται να έχει και ένα σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα. Ειδικότερα, η μελέτη, κατασκευή και λειτουργία του έργου θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ και θα κοστίσει περίπου 100 εκ., ενώ στην περίπτωση που το έργο δεν χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ, το μεγαλύτερο κόστος κατασκευής, θα το επωμιστεί το Ελληνικό Δημόσιο. Επιπλέον, τα τέλη εισόδου πρόκειται να είναι αυξημένα, με αποτέλεσμα την αύξηση των Δημοτικών τελών.
Η “Οικολογία – Πράσινη Λύση” θεωρεί πως αποτελεί κοινωνική αδικία η χωροθέτηση ενός τέτοιου έργου σε μια περιοχή όπου υπάρχει ήδη ένα μεγάλο έργο υποδομής διαχείρισης απορριμμάτων, όπως ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, ενώ διατηρεί αμφιβολίες για τη βέλτιστη χωροθέτηση του έργου, το οποίο ενάντια στην κοινή λογική χωροθετείται εντός μιας ευαίσθητης περιβαλλοντικά προστατευόμενης περιοχής.
Το γραφείο τύπου της παράταξης