Η Δυσοσμία στη Δυτική Θεσσαλονίκη συνεχίζεται ακάθεκτη
Η Πολιτεία πρέπει να τεθεί προ των ευθυνών της σε ότι αφορά τους περιβαλλοντικούς ελέγχους στην περιοχή
Η Δυσοσμία στη Δυτική Θεσσαλονίκη δεν στέκεται σε αργίες, σύνορα, ηλικιακές ομάδες ή την κατάσταση της πανδημίας, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι, αλλά και οι επισκέπτες να ψάχνουν λύσεις διαφυγής. Οι έντονες οσμές δημιουργούν προβλήματα υγείας, αναγκάζοντας έτσι, τους αβοήθητους κατοίκους της Δυτικής Θεσσαλονίκης, να αυτοπεριορίζονται στα σπίτια τους με κλειστά παράθυρα. Σχεδόν καθημερινά πλέον, υπάρχουν αναφορές για ενοχλήσεις στα μάτια, τσούξιμο στο λαιμό, πονοκεφάλους, τάσεις για εμετό, δυσφορία στο αναπνευστικό. Η κατάσταση της Δυσοσμίας πήρε δημοσιότητα συσπειρώνοντας τους πολίτες, μέσω κοινωνικών ομάδων του διαδικτύου.
Τι απαντάει όμως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, η Αστυνομία και ο αρμόδιος Εισαγγελέας στις απεγνωσμένες κραυγές των κατοίκων;
Δυστυχώς, οι απαντήσεις έρχονται από το διαδίκτυο μέσω δημοσιευμάτων και όχι μέσω των επίσημων Αρμόδιων Φορέων. Ειδικότερα, ενημερωνόμαστε ότι, εκκρεμεί η σύνταξη του πορίσματος της τελευταίας αυτοψίας των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, ότι εκκρεμεί πρόστιμο ύψους 14.600 ευρώ για περιβαλλοντικές παραβάσεις και ταυτόχρονα ο φάκελος της Δυσοσμίας, πιθανότατα, έχει τεθεί στο αρχείο από την Εισαγγελία.
Η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας φαίνεται να αδιαφορεί και αυτό αποδεικνύεται με το σύνολο των θετικών γνωμοδοτήσεών της που αφορούν τη Δυτική Θεσσαλονίκη, όπως την επέκταση των δραστηριοτήτων της Elpedison σε νέο υπό κατασκευή εργοστάσιο, την άδεια προς ΤΙΤΑΝ, ΣΙΔΕΝΟΡ για χρήση απορριμματογενών καυσίμων, την ανύπαρκτη ουσιαστική παρέμβαση και έλεγχο στα ΕΛΠΕ κ.α.Υπάρχουν, όμως, και κάποιες αναγκαίες παρεμβάσεις και αιτήματα των κατοίκων απέναντι στα οποία η διοίκηση της Περιφέρειας Κ.Μ., σιωπά. Τέτοια είναι η εκπόνηση επιδημιολογικής μελέτης και μελέτης μικροσωματιδίων, η πλήρη λειτουργία του σταθμού μέτρησης στο Κορδελιό με online δημόσια μετάδοση όλων των αποτελεσμάτων, η επεξεργασία των αποτελεσμάτων αυτοψίας των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.
Όλα αυτά έχουν ως στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας, τη συλλογή περιβαλλοντικών δεδομένων με στόχο την τήρηση των ορίων εκπομπών, τη δημοσιοποίηση της εξέλιξης των περιβαλλοντικών έργων που ανακοινώθηκαν στην τεχνική έκθεση για την αντιμετώπιση της δυσοσμίας. Η χρόνια αδράνεια δραστικής αντιμετώπισης των προβλημάτων της Δυτικής Θεσσαλονίκης μεταφράζεται στη σοβαρή υποβάθμιση της Δημόσιας υγείας στην περιοχή με τις αντίστοιχες επιπτώσεις. Σε κάτι τέτοιο δεν μπορούμε πια να είμαστε αμέτοχοι.